Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Acció, informació
Ramon Barnils
   
 

Finalment es veu que a Catalunya Nord, capital Perpinyà, algú ha començat a donar-se de l'argument de la pel·lícula: què és informació.

Nord informa és una publicació periòdica amb tota la pinta de pamflet: ciclostilada, blanc i negre, per una cara, una dotzena de fulls cosits amb grapadora.

I, en canvi, el contingut respon a allò que diu la capçalera: "Nord informa. Informació objectiva per donar a conèixer el que passa a la Catalunya del Nord".

N'hi ha per veure el futur amb optimisme; precisament ara, quan el Brusi ensems amb l'Avui, tots dos amb pinta de diaris seriosos, s'han convertit, encara més, en pamflets, guerrista l'un i del pitjor pujolisme l'altre (la cara i la creu de la mateixa moneda: Espanya, monarquia, quatre milions sense feina) i quan Antoni Vigatà àlias José Antonio Franco, ha deixat la diguem-ne direcció d'El País a Catalunya tip de les pressions madrilenyes per madrilenyitzar encara més la delegació. I fa falta molta pressió per fer perdre la paciència a l'adorable "Antonio".

El número dos de Nord informa ens diu que ja fa anys que els vins del Rosselló van entrar als Estats Units, i que l'agrupació Interprofessional de vinaters del Rosselló vol multiplicar les exportacions als Estats Units i al Canadà.

Que torna a funcionar cada setmana un vol entre Londres i Perpinyà.

Que Jaume Coll, de Sant Pere del Monestir, comercialitzarà una moto de trial amb mecànica de primer ordre.

Que el mort de SIDA a Perpinyà, al gener, no ha estat la primera víctima de la malaltia a les comarques del Nord.

Que el batlle de Tolosa està convençut que si mai s'arriba a fer el túnel de Puimorent que acostaria Tolosa i Barcelona, serà per voluntat europea i no pas per voluntat franco-espanyola.

Que Bernat Pasqual ha quedat tretzè en una de les categories del París-Dakkar.

Que el projecte Erasmus d'estudis catalans llançat per la Universitat de Perpinyà, ha estat acceptat per la comissió europea a Brussel·les.

Que s'han trobat textos ibèrics gravats a la roca a la Cerdanya.

Que l'Òmnium Cultural Catalunya Nord vol fer una nit de Santa Llúcia "que restarà en totes les memòries".

Que de totes les minories de l'Estat francès, la de Catalunya del Nord ocupa el darrer lloc pel que fa a l'ensenyament de la llengua pròpia, mentre que a la Universitat de Còrsega el cors és assignatura obligatòria.

Nord Informa demostra que el voluntarisme, l'activisme, inevitables en la situació de la Catalunya Nord, no és incompatible amb l'objectivitat, la seriositat i l'absència de l'estúpid plamfletisme, la imbècil flamarada i la inòcua poesia patriòtica.