Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Claveguera independentista
Ramon Barnils
   
 

-¿Vol dir, que es pot parlar d'un sistema de clavegueres independentista?

Érem a Besalú, a la Garrotxa, que són gent amb vista, i el mateix ajuntament havia tingut aquesta idea: que, com que hi havia un recital de Lluís Llach, i com que a Besalú hi ha enterrat l'avi Ciset de L'estaca, es podria organitzar un debat, unes hores abans del recital, sobre "L'estaca i l'independentisme avui", o qualsevol cosa de la mateixa intenció.

En la primera part del debat van parlar el solitari diputat, vell company i el periodista més gironí que veterà, sobre L'estaca i l'independentisme avui. Després va fer preguntes el públic, i una d'aquestes preguntes la vaig contestar dient que ara i aquí el polític independentista treballarà més, millor i amb més eficàcia, tant per al ciutadà en general com per a la causa si treballa als ajuntaments: l'enllumenat públic, els fanals, l'esport, el sistema de clavegueres...

Va ser llavors quan un dels assistents va etzibar-me, amb punteria màxima, allò del començament:

-¿Vol dir, que es pot distingir una claveguera independentista d'una altra que no ho sigui?

Me'n vaig sortir com vaig poder, és a dir, malament -parlant de la llibertat com a valor màxim i únic amb majúscula etcètera, etcètera; el preguntador va tenir pietat de mi i no va rematar-me: -"¿Vol dir, que es pot parlar d'una claveguera lliure?".

Vaig tenir un viatge de tornada i l'endemà, un cop consultat el coixí, vaig trobar una certa resposta. Heus-la aquí:

Sí, es pot parlar d'un sistema de clavegueres, o de neteja ciutadana, o d'enllumenat públic, de signe independentista: aquestes accions municipals seran de signe independentista si per dur-les a terme no necessites res més que decidir-ho, i els calés. Si aquesta decisió no depèn de tu sinó dels òrgans administratius de la teva nació -municipi, comarca o província, regió o país-, i si els calés per dur-la a terme no els has d'anar a pidolar, o no els has d'esperar de ningú que no siguin els organismes administratius esmentats. Si, en canvi, per dur a terme una determinada política municipal els permisos i els diners no depenen del teu govern, sinó del govern d'una altra nació, llavors la claveguera dependrà d'un altre que no té cap dret, si no és el de la força, per decidir si hi ha d'haver claveguera -o autopista, o aeroport, o festa, o via d'ample europeu- o no.

Resumint-ho: claveguera independentista és la claveguera normal. La dependent és la que si ells volen no existeix.