Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Les xifres de manifestants segons Jordi Barbeta
Contrastant
   A l'apartat Un milió de dubtes de l'informe que la revista Capçalera (número 102, març de 2001) dedica al tractament periódistic sobre ETA, surt l'opinió de Jordi Barbeta sobre el nombre de persones que assistiren a la manifestació per rebutjar l'atemptat contra Ernest Lluch el 22 de setembre de 2000. En reproduïm el fragment:

Per la seva part, Jordi Barbeta, redactor en cap de política de La Vanguardia, afirma que les xifres són molt aleatòries: «Amb la salvetat del País Basc, hi ha un cert consens social contra el terrorisme i els periodistes ens prenem més còmodament el fet de verificar les informacions. El nombre d’assistents a les manifestacions sempre s'ha exagerat per excés o per defecte. Això té gaire importància? Jo crec que cap. Algú dubta que la manifestació de protesta per l’assassinat de Lluch era una clara expressió d’una majoria dels catalans en contra d’ETA? No ens enganyem! Els poders sempre han jugat amb avantatge a l’hora d'intoxicar, i més en una societat tan tecnificada com l’actual. Els periodistes no hem de deixar-nos arrossegar, sobretot en allò fonamental, i no amb les anècdotes. I el que tampoc hem de fer és assumir el llenguatge de la policia, del govern i dels partits com si fóssim nosaltres mateixos.», conclou Barbeta.

Segons Barbeta, les xifres sobre els manifestants són "aleatòries" i no tenen "gaire importància". Si això és cert, si són tan aleatòries i no gaire importants, per què va escriure el següent a Primer año sin Lluch (21 de setembre de 2001)?

La respuesta catalana fue contundente e insólita. Una impresionante manifestación de un millón de personas que reivindicaban diálogo.

La contradicció en què incorre el periodista és evident: hem passat de xifres aleatòries i sense gaire importància a "una impresionante manifestación" que "fue contundente e insólita".

A més, en aquest cas Barbeta no pot al·legar que no sabia la xifra aproximada de manifestants perquè se suposa que el periodiata que el va entrevistar li va comentar la xifra que oferia CONTRASTANT. D'altra manera no s'entendria la resposta que va donar.

Segons la nostra opinió, queden dues preguntes a l'aire: és aleatori que el senyor Barbeta doni la xifra d'un milió quan sap que és errònia? Es creu realment la seva afirmació que els periodistes no "hem d'assumir el llenguatge de la policia, del govern i dels partits com si fóssim nosaltres mateixos"?