Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
4 d'abril de 2005
Novetats  
   
El tractament mediàtic del festival de Radio Tele Taxi a Can Zam
Contrastant
   
 

Volem dedicar aquest article al festival celebrat diumenge passat organitzat per Justo Molinero.

1. La desmemòria

Ara se'ns presenta l'assistència a l'acte de Can Zam com un nou rècord: 600.000 persones hi anaren. Qui afirma això no té en compte, cosa d'altra banda molt habitual, les hemeroteques. El 2002, la xifra oficial d'assistència fou de 700.000 persones. Per tant, 100.000 més que enguany. Les dues dades van ser ofertes per la Policia Local de Santa Coloma se suposa que calculades amb el mateix mètode (per dir-ne alguna cosa).

EPC afirma el següent:

Ningú pot dubtar ja del paper de guru que representa Justo Molinero en el panorama musical espanyol. Any rere any ho demostra i se supera respecte a edicions anteriors.

Queda clar que no "se supera [l'assistència] respecte a edicions anteriors".

2. El nombre de persones

Tot seguit veurem com van tractar els diaris la xifra d'assistents a l'acte

2.1. El País

EP titula "Macroconcierto en Can Zam" i subtitula que "Más de 30 formaciones y cantantes actuaron gratuitamente ante centenares de miles de personas". EP no quantifica el nombre de "centenares de miles", sinó que deixa la xifra indeterminada. Per lògica, en parlar de "centenares de miles", vol dir que, pel cap baix, hi va haver 200.000 persones.

En el lead apareixen dues al·lusions indirectes a l'elevat nombre d'assistents al festival de Can Zam:

Radio Teletaxi celebró ayer su 24º aniversario por todo lo alto. La cadena del popular locutor Justo Molinero logró concentrar a miles de personas en el parque de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. Con el aliciente de ver a más de 30 artistas gratuitamente, la gente acudía en tropel invadiendo las calles de la ciudad.

Les al·lusions son "en tropel" i invadiendo. Les dues fan referència a un elevat nombre de persones que caminen per Santa Coloma en direcció al parc de Can Zam. A més, "en tropel" remet a la idea de caos a causa de la multitud que va al recital. Invadiendo també remet explícitament a la idea de multitud.

2.2. Avui

L'Avui titula en portada que "El festival de Can Zan reuneix més de 600.000 persones a Santa Coloma". L'avantítol de la notícia insisteix en la mateixa idea: "El festival Can Zam organitzat per Ràdio Teletaxi congrega més de 600.000 persones a Santa Coloma de Gramenet, entre elles el president de la Generalitat". Així doncs, el diari assumeix que hi va haver més de 600.000 assistents.

A continuació veurem què diu el periodista sobre el nombre de persones que van anar al festival:

El motiu [entrar en el llibre Guinness] no era l'esfereïdora xifra d'assistents (600.000 persones segons la guàrdia urbana i més de 700.000 segons l'organització), sinó el ball massiu de batuka que havia promogut Justo Molinero, pare i mestre de cerimònies d'aquesta jornada maratoniana de música, sol, menjar i pícnics improvisats.

El periodista qualifica la xifra d'assistents que accepta com a esfereïdora. Si fos certa, la xifra certament seria esfereïdora. Com que és realment impossible, ja que l'espai no la xifra, resulta esfereïdor que el periodista la doni per bona i que estructuri la notícia a partir d'una dada falsa, no pas per inexacta sinó per impossible

Per acabar, el periodista escriu com a cloenda de la notícia la següent cirereta:

De tota manera, el rècord més important va ser el del mateix festival, que segueix creixent i demostrant una capacitat de convocatòria aclaparadora.

Costa imaginar-se, arribats en aquest punt, el que ens pot oferir l'edició de 2007, que coincidirà amb el vint-i-cinquè aniversari de Ràdio Teletaxi i que ben segur que tornarà a plantejar-se el repte de reunir encara més gent al parc.

Segons el periodista el festival "segueix creixent". Si fem cas de la xifra de 2002, tan vàlida com la d'enguany perquè és oferta per la mateixa font, al festival de diumenge hi van anar 100.000 persones menys. A més, l'últim paràgraf és realment antològic perquè no l'hauria escrit ni Justo Molinero.

3. La Vanguardia

El periodista de LV es mostra clarament escèptic amb les dades oficials:

No se sabe si se batió el récord en cuestión [la batuka més massiva], pero la policía local dijo que asistieron a Can Zam unas 600.000 personas, 150.000 más que el año pasado, 530.000 más de lo que el colectivo Contrastant considera posible meter en el parque colomense.

Com que cita CONTRASTANT, ens abstindrem de fer-ne comentaris. Només volem remarcar que LV qüestiona la xifra oficial.

Posteriorment, el periodista fa una reflexió interessant a l'hora de valorar l'assistència al festival de Can Zam:

Cuentan que Camela, que también participó, es uno de los grupos que más discos han vendido en la historia en España: "Pero, como lo hace en las gasolineras, sus ventas casi nunca las reflejan las listas oficiales de éxitos". El concierto de Tele-Taxi viene a ser lo mismo: con una asistencia comparable a la del Sónar, el Primavera Sound y un racimo de festivales veraniegos, parece que no sea un fenómeno social digno de ser comentado en los programas de tendencias.

El comentari és oportú perquè, tot i que el nombre de persones que van al festival de Can Zam és semblant a l'assistència d'altres festivals, el ressò mediàtic és molt inferior. També cal dir, però, que a Can Zam l'entrada és gratuïta.

2.4. El Periódico de Catalunya

EPC titula en portada "Ple a rebentar". Com en el titular de la notícia, "Ple absolut a Can Zam", no hi ha cap referència concreta al nombre de persones que van assistir al festival de Tele Taxi. En canvi, en el subtítol sí que hi surt un esment: "La festa de Ràdio Tele-Taxi reuneix centenars de milers de persones a Santa Coloma". Tot i que, com es veu, EPC no quantifica el nombre de "centenars de milers" de persones que van anar a Can Zam.

En el lead, però, surt la xifra màgica:

Una vegada més, Justo Molinero, ànima de Ràdio Tele-Taxi, va demostrar el seu poder de convocatòria. Centenars de milers de persones (600.000 segons la Policia Local) van abarrotar el parc de Can Zam a Santa Coloma per seguir en directe més de vuit hores de música en el 24è festival que organitza Molinero per recordar l'aniversari de la fundació de l'emissora.

EPC dóna com a bona la xifra de la Policia Local de Santa Coloma.

Més endavant, el periodista escriu que:

Ha arribat un moment que la xifra d'assistents ja té poca importància. La Policia Local va donar la xifra de 600.000 persones. Podrien ser alguns més o alguns menys, però és igual. Les 10 hectàrees del parc estaven plenes a vessar i les zones limítrofes també.

Aquest fragment és sorprenent. D'una banda, afirma que el nombre de persones que van anar al festival "ja té poca importància". En té tan poca que el titular de portada assenyala que el parc era ple, que el titular de la notícia afirma que la capacitat del parc era màxima, que el subtítol remarca quanta gent va anar al festival i que en el lead s'hi esmenta la xifra de presents. D'altra banda, manté que la correcció de la xifra és "igual". Tant se val si n'eren uns quants més o menys. Afirmació, si més no, curiosa.

2.5. El Punt

El Punt titula "Festa multitudinària a Can Zam". Tot i que esmenta la xifra dels organitzadors (Milers de persones -800.000, segons els organitzadors- van seguir les diverses actuacions musicals en un ambient festiu."), se'n distancia. En aquest sentit, és clara la utilització de la preposició segons.

3. Quan es calcula la xifra

La xifra oferta per la Policia Local se suposa que va ser calculada a darrera hora. Tamnateix, l'Avui afirma el següent:

Als voltants de dos quarts de dotze del migdia, el festival Can Zam, que com des de fa 14 anys té lloc al parc del mateix nom de Santa Coloma de Gramenet, entrava en el llibre Guinness dels rècords. El motiu no era l'esfereïdora xifra d'assistents (600.000 persones segons la guàrdia urbana i més de 700.000 segons l'organització), sinó el ball massiu de batuka que havia promogut Justo Molinero, pare i mestre de cerimònies d'aquesta jornada maratoniana de música, sol, menjar i pícnics improvisats.

A partir del text es dedueix que la xifra de 600.000 persones fou oferta per la Policia Local a dos quarts de dotze. Si fem la hipòtesi generosa que la gent entra al parc de Can Zam des de les vuit del matí, vol dir que en tres hores i mitja hi van entrar 600.000 persones, és a dir, 171.429 per hora.

4. El transport

EP és l'únic diari que al·ludeix a la manera com arriba la gent a Can Zam:

La línea 1 del metro rebosaba de pasajeros hasta llegar a la parada de Santa Coloma, donde se quedaba prácticamente vacío. Por las carreteras de la ciudad no cesaban de entrar vehículos. La misma organización dispuso más de 100 autocares que salían desde diferentes puntos de Cataluña, Andorra, Aragón y la Comunidad Valenciana.

En concret, EP esmenta els metros plens de gent i els "más de 100 autocares" que va muntar l'organització. Si calculem que en un metro hi caben mil persones (xifra certament molt alta), és fàcil de deduir la quantitat immensa de metros que cal per transportar tanta gent. I per tornar-la a casa. Pel que fa als autocars, més de 100 autocars, són, com a màxim, més de 6.000 persones (un 1% del total d'espectadors del fetival segons la Policia Local de Santa Coloma).

5. Conclusió

Com s'ha pogut veure, hi ha diaris (EPC i Avui) que assumeixen la xifra oficial, mentre que n'hi ha d'altres que no. El Punt l'esmenta tot distanciant-se i EP no quantifica el nombre exacte de persones. Així, només LV qüestiona obertament la xifra de la Policia Local.

Per acabar, podeu llegir anàlisis anteriors dedicades al festival de 2002: Can Zam i la desproporció de les xifres i Can Zam i la desproporció de les xifres (II).