Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
6 de juliol de 2004
Novetats  
   
Aclariments a un reportatge d'El Periódico de Catalunya on es parla de CONTRASTANT
  Contrastant
 
  El Periódico de Catalunya del 5 de juliol de 2004 en un reportatge sobre el Fòrum titulat "La imaginació, contra el Fòrum" parla sobre CONTRASTANT i sobre el recompte d'assistents al Fòrum que tenim previst de fer, si tot va bé, diumenge vinent.

El reportatge comença amb aquest paràgraf:

Els col·lectius socials que s'oposen al Fòrum han començat l'estiu fent un gir original a les seves accions crítiques. El Forumaton, un estudi fotogràfic itinerant on es convida a posar amb lemes contra el festival, ha retratat gairebé mil persones. En els pròxims dies, el grup fundador de Contrastant.net (una web on s'analitza el discurs dels mitjans de comunicació) té previst fer un recompte in situ de les persones que entren al recinte del Besòs. I per al diumenge dia 18 s'està organitzant un desembarcament en el Fòrum a bord de pasteres.

La periodista que ha redactat la notícia situa el recompte de persones que aniran el proper 11 de juliol en un context inapropiat. En primer lloc, a causa de l'estructura de la notícia, el lector/la lectora pot deduir o dedueix que CONTRASTANT és un col·lectiu social, cosa que no s'adequa a la realitat. En segon lloc, situa el recompte d'assistents entre dues accions, una passada i una altra de futura, organitzades per "col·lectius socials que s'oposen al Fòrum". CONTRASTANT, en tant que col·lectiu, no s'oposa al Fòrum perquè l'anàlisi d'aquest esdeveniment se situa fora dels objectius del nostre col·lectiu. En tercer lloc, CONTRASTANT no ha tingut res a veure amb l'organització del Forumaton ni amb la preparació del desembarcament de pasteres.

Tornant al recompte d'assistents, volem insistir que el nostre únic objectiu és contrastar la veracitat de les xifres que l'organització n'ofereix. És a dir, diumenge volem fer el que sempre fem quan comptem manifestacions o actes massius: oferir la nostra xifra sobre un determinat esdeveniment amb el màxim rigor possible.

Més endavant, apareix aquest paràgraf:

La gent de Contrastant, la major part procedent de l'àmbit universitari, pretén situar una persona en cada torn d'entrada al recinte. La seva intenció és comptar els visitants d'un en un per poder arribar a contrastar les xifres de participació que presenta la direcció del festival.

En primer lloc, se'ns situa en "l'àmbit universitari", cosa que no és certa. Si bé els tres membres actuals de CONTRASTANT som llicenciats, la nostra professió és fer de professors d'institut de secundària. I, en segon lloc, la periodista assumeix el que li diu la seva font, que comptarem d'un en un, però resulta que la font sap més que nosaltres. En el moment d'escriure aquest article encara no hem decidit quin mètode utilitzarem. Ras i curt hi ha dos mètodes: d'una banda, comptar tots els minuts de totes les hores i, d'altra, comptar-ne només la meitat. En aquest segon cas, comptem el primer quart i el darrer quart de cada hora. Prendrem la decisió sobre el mètode a utilitzar quan sapiguem quanta gent tenim per comptar.

Per acabar, aquest darrer paràgraf:

No és la primera vegada que s'expressen dubtes sobre les xifres oficials difoses fins ara. Dies abans de la inauguració del Fòrum, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona va denunciar que s'estava manipulant el nombre d'entrades venudes, però en aquell moment no es van aportar proves. Els activistes de Contrastant.net necessiten reunir desenes de voluntaris per portar a terme el recompte. Si aquesta setmana aconsegueixen els reforços necessaris, l'acció es desenvoluparia el diumenge que ve.

La periodista qualifica els membres de CONTRASTANT com a "activistes" i el recompte d'assistents com a "acció". El lèxic és, com a mínim, inadequat. CONTRASTANT no és un col·lectiu d'acció sinó que pretén ser un grup de persones que reflexionen sobre els mèdia i sobre la informació que ofereixen els mèdia. I qualificar el recompte de gent que entra al Fòrum com una "acció" creiem que és un pèl agosarat.

NOTA:

Si algú ens vol ajudar en el recompte de diumenge, pot escriure a info@contrastant.net. Gràcies.