Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
La manifestació per Miguel Àngel Blanco, la Delegación del Gobierno i Contrastant
Contrastant
  (14-7-2002)
   
 

El dia 27 de juny de 2002 vam rebre un correu electrònic que ens va enviar Eladio Jareño, director de Comunicació de la Delegación del Gobierno, on ens assenyalava el següent:

"En relación con la mención que hacéis de la Delegación del Gobierno en vuestra página sobre la cifra de asistentes a la manifestación de Miguel Ángel Blanco, debo comunicaros que nosotros no dimos ninguna cifra. Yo no recordaba que la hubiéramos dado, pero he consultado los medios de comunicación publicados los días después de la celebración de la manifestación y ninguno nos alude. En todo caso, alguno hace referencia a la Guardia Urbana. Os rogaría que corrigieráis este error para hacer honor a vuestro buen nombre de Contrastant."

Aquest petició del senyor Jareño té a veure amb una afirmació que vam fer a l'article A l'entorn de les darreres manifestacions (4 d'abril de 2002). En concret, després de dir que la nostra xifra d'assistents a la manifestació Per una nova cultura de l'aigua coincidia amb la que va oferir la Delegación del Gobierno ens preguntàvem per què d'altres vegades no coincidim. El text és el següent:

"Hi ha, però, una pregunta a fer-se: per què la Delegación del Gobierno no compta sempre bé? D'entrada, hi ha una dada molt important a tenir en compte: la Delegación té mitjans tècnics i humans per fer un recompte exhaustiu i exacte. Tornant a la pregunta, cal dir que, en la manifestació per rebutjar l'atemptat contra Miguel Ángel Blanco, la Delegación va calcular 1.050.000 manifestants al Passeig de Gràcia. No cal insistir que no es tracta d'un recompte matemàtic sinó polític. Per tant, els recomptes que dóna a l'opinió pública són interessants. La relació entre el recompte i la realitat depèn dels interessos polítics de l'organisme públic."

En primer lloc, i com fem sempre que ens n'adonem o algú ens n'avisa, hem de corregir una dada: hi ha un error en la xifra de manifestants, ja que no es tracta de 1.050.000, sinó de 1.090.000.

En segon lloc, i entrant en matèria, el senyor Jareño ens demana que rectifiquem la dada que vam oferir. Tanmateix, no podem rectificar-la perquè la dada no és nostra. El dia 17 de juliol de 1997, dos diaris espanyols, l'ABC i El País, van publicar dues notícies molt semblants, fet que permet de formular la hipòtesi que són el refregit d'una nota de premsa emesa pel Ministerio de Interior espanyol o per una agència de notícies, que devia refregir les dades d'aquesta nota de premsa. Veiem els textos per comprovar-ne la similitud i marquem en negreta els trossos que ens interessa de remarcar. ABC va publicar la notícia de la manera següent:

"Más de cinco millones de españoles salieron a la calle contra ETA

La respuesta ciudadana al asesinato por ETA del concejal Miguel Ángel Blanco movilizó entre el lunes y el martes a casi seis millones de personas que salieron a la calle en todas las Comunidades Autonómicas para exigir a la banda terrorista que abandone la violencia, según datos oficiales.
Los cálculos efectuados por las delegaciones del gobierno indican que a las concentraciones celebradas el lunes acudieron 4.711.500 ciudadanos, mientras que las del martes movilizaron a 1.050.000 personas.
Las mayores manifestaciones se celebraron el lunes en Madrid (2.000.000 de personas) y en Barcelona (1.090.000). Por comunidades, las mayores concentraciones se celebraron en Andalucía (873.600), Aragón (451.000), Castilla y León (200.000), Galicia (187.000), País Vasco (178.000), Valencia (151.000) y Castilla-La Mancha (131.000)."

Per la seva banda, El País la publicà de la manera següent:

"Más de 6 millones de personas se manifestaron contra ETA. El País. Madrid.

Fueron casi seis millones de personas -5.761.500- las que, según datos oficiales, participaron en las concentraciones convocadas por organizaciones pacifistas o nacidas espontáneamente y que se celebraron en toda España el lunes y el martes.
A estas cifras hay que añadir las 1.500 manifestaciones que tuvieron lugar durante el fin de semana, en las que el Ministerio de Interior calcula que participaron otro millón de personas.
Los cálculos efectuados por las delegaciones del Gobierno en las 17 comunidades autónomas y en las ciudades de Ceuta y Melilla apuntan a que a las concentraciones y manifestaciones celebradas el lunes acudieron 4.711.500 ciudadanos, mientras que las que tuvieron lugar el martes movilizaron a 1.050.000 personas.
Las más multitudinarias fueron las manifestaciones que se celebraron el lunes en Madrid -donde se calcula que participaron dos millones de personas- y en Barcelona -con una asistencia aproximada de 1.090.000 catalanes-.
A las dos grandes manifestaciones del martes en Sevilla y Zaragoza asistieron 527.000 y 400.000 personas, respectivamente, según los mismos cálculos. [...]"

Les dues notes coincideixen en el fet que els càlculs els van fer les diferents delegacions del govern espanyol. A més a més, parlen de "fuentes oficiales".

A partir d'aquestes dades volem aclarir el següent:

1. Malgrat el que afirma el senyor Jareño, CONTRASTANT no ha comès cap error. Ens vam limitar a donar una xifra que sortia a dos diaris.

2. Com afirma el senyor Jareño, la Delegación del Gobierno no va fer pública cap xifra d'assistents ni la nit de la manifestació per rebutjar la mort de Miguel Ángel Blanco ni els dies següents.

3. La falta d'una nota pública o d'una roda de premsa en què es donés la xifra de 1.090.000 no invalida la hipòtesi, que no podem provar, i que el senyor Jareño tampoc no va poder negar, que algú de la Delegación escrivís un informe on inclogués aquesta dada numèrica.

4. També hi ha la possibilitat que algú del Ministerio de Interior o d'una agència de notícies s'equivoqués en escriure 1.090.000 en lloc de 1.000.000 i que atribuís la font a la Delegación del Gobierno en lloc de a la Guàrdia Urbana de Barcelona o que la Delegación del Gobierno, en el presumpte informe que comentàvem, s'equivoqués en citar la xifra de la Guàrdia Urbana.

Sigui com sigui, és clar que CONTRASTANT no pot assumir un error que, en cas que existeixi, correspon a d'altri. En tot cas, el que podem fer, davant la situació dubtosa que s'ha produït, és modificar el paràgraf anterior de manera que la xifra surti referida als diaris que la van publicar i eliminar la interpretació política que hi fèiem. Per tant, el text queda com segueix i, en conseqüència, el canviarem a l'article esmentat:

"Hi ha, però, una pregunta a fer-se: per què la Delegación del Gobierno no compta sempre bé? D'entrada, hi ha una dada molt important a tenir en compte: la Delegación té mitjans tècnics i humans per fer un recompte exhaustiu i exacte. Tornant a la pregunta, cal dir que, en la manifestació per rebutjar l'atemptat contra Miguel Ángel Blanco, la Delegación va calcular 1.090.000 manifestants al Passeig de Gràcia, segons els diaris El País i ABC, que citen fonts governamentals."

Per acabar, hem de mostrar la nostra sorpresa pel fet que el senyor Jareño tingui tant d'interès, legítim per altra banda, perquè traiem la dada presumptament errònia i en canvi no demanés en el seu moment aquesta rectificació a ABC i El País, mitjans que tenen moltíssims més lectors que el nostre web.