Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Les xifres d'una manifestació de suport als immigrants
Contrastant
 

Com acostuma a passar, hi hagué una gran distància entre la xifra proporcionada pels organitzadors (40.000 manifestants) i la xifra oficial (10.000 manifestants), oferta per la Guàrdia Urbana. Pel que fa a la xifra dels organitzadors, cal deixar ben clar que a la Via Laietana no hi caben 40.000 persones que caminin. Per tant, la xifra és irreal.

Segons les nostres dades, la manifestació ocupava la calçada des de l'estàtua de Cambó fins a la porta d'entrada l'edifici de CC.OO. Així doncs, la distància entre el cap i la cua de la manifestació era de 634 metres. Pel que fa a l'amplada, la distància oscil·lava entre 13 i 14,8 m. En resum, l'àrea ocupada per la manifestació no superà els 8.714 metres quadrats. Com que els assistents anaven caminant molt separats, creiem que s'ha de comptar un manifestant per metre quadrat. Així doncs, hi hagué 8.714 manifestants. Si féssim el càlcul de 1'5 manifestants per metre quadrat, el nombre màxim de manifestants fóra de 13.070.

Un cop vistes les dades, es pot comprovar que les dades de la Guàrdia Urbana s'assemblen a les de CONTRASTANT. Aquest fet demostra que la Guàrdia Urbana aplica en unes ocasions un criteri matemàtic, mentre que en d'altres ocasions aplica un criteri polític, que comporta que la xifra que dóna no té res a veure amb la real (això és el que passa en les manifestacions convocades contra ETA).

No volem acabar el paper sense fer esment d'un paràgraf d'una notícia publicada a El Periódico de Catalunya el 5 de febrer de 2001, la qual anava signada Carmen Muñoz:

"Uns 25.000 manifestants (com sempre, a mig camí entre els 10.000 que va dir la Guàrdia Urbana i els 40.000 que van comptar els convocants), van sortir ahir al carrer a Barcelona per protestar contra la llei d'estrangeria i reclamar la regularització dels 34.000 immigrants que es van quedar fora del procés de regularització tancat el juliol."

La periodista, que creu que cap de les dues xifres que rep són certes, fa un promig: ni 10.000 ni 40.000, sinó 25.000. Pot semblar que aquesta manera de procedir és millor que no pas donar les dues xifres, però això no vol dir que la xifra intermèdia sigui la certa. De fet, aquesta manifestació és la prova més evident que el mètode no és fiable: falla quan una de les dues fonts s'acosta força a la xifra real. Segons les nostres dades, si considerem que hi havia un manifestant per metre quadrat la Guàrdia Urbana només s'equivoca de 1.286. També falla quan la diferència entre una xifra oficial (de marcat caràcter polític) s'allunya molt de la xifra que proporcionaria un recompte fet exclusivament amb criteris numèrics. Les darreres manifestacions antiETA celebrades a Barcelona són un bon exemple del que diem.