Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
8 de maig de 2005
Novetats  
   
2.500.000 de visitants segons la FECAC, o com donar la paraula a una font informativa que menteix reiteradament
Contrastant
 

Certament, els periodistes han fet un pas endavant en informar de la xifra de visitants de la Feria de Abril. Fins l'any passat feien seva la xifra de l'organització. L'any passat i enguany els periodistes se n'han desmarcat. Així, els textos de les notícies eren prou clars: segons la Fecac 2.500.000 visitants van anar a Feria. És clar que els periodistes no assumeixen la xifra de la FECAC, sinó que es limiten a reproduir-la.

Ara, però, és l'hora de fer un altre pas endavant: no es pot donar la veu a una entitat que diu una xifra que no és creïble, que és impossible. No es pot fer cas d'una font informativa que menteix reiteradament.

Perquè, evidentment, no és el mateix dir 500.000 visitants que dos milions i mig. L'organització s'hi juga les garrofes, és a dir, l'import de les subvencions i el preu que cobra a les casetes i altre gent que hi va a vendre.

Pel que fa al tractament informatiu de la xifra, El País la situa en el titular de la notícia (sense qüestionar-la posteriorment), que El Punt la situa en portada ien el subtítol, que La Vanguardia la posa a la portada de Vivir i que El Periódico de Catalunya la col·loca en el subtítol. És a dir, tot i el que ha plogut, la xifra impossible de la FECAC encara apareix en llocs prominents de la notícia.

A continuació volem comentar dos citacions que qüestionen la xifra oficial. En primer lloc, LV dubta de la xifra de la FECAC en escriu el següent:

Con todo, los Mossos [d'Esquadra] no cuentan con una estimación de visitantes. "No hemos sobrepasado el aforo." Quien sí aporta su estimación de asistencia a la Feria es la FECAC: dos millones y medio de visitas, cifra para coger con alfileres".

I ni "con alfileres". Simplement, es tracta d'una mentida. Parlem de mentida perquè la xifra tan elevada no és producte d'un error o del desconeixement, sinó que té una intencionalitat clara.

En segon lloc, EPC també questiona la xifra de la FECAC:

XIFRES POLÈMIQUES
El nombre de visitants tornarà a portar polèmica i la xifra facilitada pels organitzadors serà discutida. Entre altres coses perquè no s'explica quin mètode s'utilitza per arribar a aquest nombre, que no està lluny dels pocs més de tres milions de persones que van visitar el Fòrum de les Cultures, quan aquest esdeveniment va durar cinc mesos i la Fira, a penes 10 dies. És segur que aquesta xifra està inflada, però tampoc són els 100.000 visitants que donen alguns crítics de la festa, valent-se de suposats estudis municipals.

Com fa EPC, una manera fàcil de demostrar que no han anat 2.500.000 visitants a la Feria és comparar la xifra de la Feria amb la xifra de visitants que va rebre el Fòrum, tot i que cal tenir en compte que, si més no teòricament, calia pagar una entrada per accedir al Fòrum i a la Feria no s'hi cobra res per entrar-hi.

I, per acabar, El Punt titula a portada que "La FECAC xifra en 2,5 milions els visitants a la Fira d'Abril d'aquest any". De fet, El Punt va ser l'únic diari que dedica la portada a la Feria de Abril. Dins, a la notícia, subtitula que "La Fecac xifra en 2,5 milions els visitants d'aquesta 34a edició". Desconeixem per quina raó El Punt dóna aquesta preeminència a la FECAC, però és incomprensible atès que els periodistes saben que la xifra és impossible, que és falsa.