Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
22 de febrer de 2006
Novetats  
   
Aclariments a l'acusació formulada pel weblog Lasantaespina que ERC ens ha pressionat perquè augmentéssim la xifra de manifestants del 18-F, o l'internet escombraria
Contrastant
 

El 20 de febrer de 2006 el weblog Lasantaespina va penjar la notícia següent:

ERC pressiona al col·lectiu Constrastant perquè infli les xifres d'assistència a la manifestació "Som una nació"

"Hem rebut crítiques per la xifra que hem ofert de la manifestació de la Plataforma Pel dret a decidir. Nosaltres vam comptar una mica més de 70.000 manifestants com a màxim. També vam dir que un nombre indeterminat de gent es va afegir a la manifestació després de l'hora que vam comptar. Creiem que aquesta xifra no supera els 10.000 participants. Per tant, la xifra final de manifestants se situaria, pel que fa al màxim, en 81.286".

Aquesta és l'explicació que donen a la seva pàgina web la gent del col·lectiu Contrastant (www.contrastant.net ) -que efectua recomptes d'assistència a grans esdeveniments, alternatius als que ofereixen les fonts oficials i els convocants-, pel canvis introduïts a última hora en el recompte de la manifestació que, sota el lema "Som una nació. Pel dret a decidir", va recórrer dissabte passat els carrers de Barcelona.

Lasantaespina ha pogut saber que el responsable últim d'aquest canvi sobtat és Xavier Vendrell, secretari general del Conseller Primer i secretari d'Organització d'ERC. Molest amb les dades ofertes per Contrastant el mateix dia de la manifestació, Vendrell va pressionar aquest col·lectiu perquè inflés les xifres de participants. I així va ser, de forma que en poques hores de diferència la protesta va passar de tenir un màxim de 70.286 manifestants a un màxim de 81.286 (11.000 més)

[...]

Ball de xifres

El ball de xifres sobre assistència a la manifestació de dissabte ha estat constant: Acabada la reivindicació, un eufòric Joel Joan -actor català vinculat a ERC que lluïa un vistós jersei vermell que el va fer fàcilment reconeixible per televisió-, assegurava que 1.000.000 de persones havia desfilat per Barcelona. Les entitats convocants van reduir la xifra a les 700.000 persones, la Guàrdia Urbana parlava de 125.000 i, finalment, el col·lectiu Contastant, quan encara no havia estat pressionat per ningú, xifrava l'assistència en 63.896 persones (amb un mínim de 57.506 i un màxim de 70.286). Transcorreguts dos dies de la 'mani', ni la pròpia gent de Contrastant es posa d'acord. [negreta a l'original]

A aquestes afirmacions hi hem de dir el següent:

1. ERC no s'ha posat en contacte amb CONTRASTANT.

2. Cap membre de CONTRASTANT no coneix el senyor Xavier Vendrell i per tant no ha mantingut cap mena de relació amb l'esmentat dirigent polític.

3. Lasantaespina afirma que "ha pogut saber" que ERC ens ha pressionat. Per què no cita la font que li diu que el senyor Vendrell ens ha pressionat?

4. En el primer article sobre la manifestació ja parlàvem d'"algun miler més" de manifestants que s'havia afegit després del nostre recompte. L'article el vam penjar a les 20.54 del dissabte, és a dir, abans de les suposades pressions d'ERC. Després, parlant amb calma sobre el que va passar vam arribar a la conclusió que en cap cas l'augment de manifestants va ultrapassar els 10.000 (més 1.000 que resulten de l'aplicació de la fórmula de propagació d'errors).

5. CONTRASTANT no ha canviat res sinó que ha precisat la informació donada en primera instància. Qualsevol persona que conegui el web sap que fer un segon informe sobre una mateixa manifestació és una pràctica que CONTRASTANT ha dut a terme en diverses ocasions.

6. No té sentit fer creure que l'èxit de la manifestació convocada per la Plataforma Pel dret a decidir depengui que CONTRASTANT doni menys de deu mil manifestants més que en el recompte inicial. Ens donen una importància i un poder que no tenim.

7. Lasantaespina afirma que el canvi de dades es va produir "en poques hores de diferència" després de la publicació del primer article sobre la manifestació. L'article on donem com a bona la xifra de 10.000 nous manifestants com a màxim va sortir dilluns cap a les nou del matí. Per tant, van passar més que unes "poques hores".

8. La referència a les crítiques que hem rebut com a sinònim de "pressions" d'ERC és barroera. Amb l'oració on es troba aquesta volíem fer referència al que deien els fòrums de Racó Català, Barcelona Indymedia i e-notícies, on hi havia gent que ens criticava amb més o menys duresa (també hi havia gent que ens defensava, tot s'ha de dir) perquè consideraven la xifra una presa de pèl.

9. Justament, la intenció de l'article que cita Lasantaespina era respondre aquestes opinions contràries fent veure a la gent que ens criticava que la manifestació de dissabte era una manifestació molt important. De fet, la cinquena més gran que hem comptat des de setembre de 2000, no gaire lluny de la segona, de la tercera i de la quarta.

10. En aquest sentit, Lasantaespina omet un paràgraf significatiu a l'hora d'entendre l'article. És el següent:

Alguns creuen que la xifra és irrisòria, ridícula. Cal, però, contextualitzar aquesta dada. En aquest sentit, hem de dir que la manifestació de dissabte ocupa el cinquè lloc en les manifestacions que hem comptat des de setembre de 2000.

11. A la darrera oració Lasantaespina manté que "ni la pròpia gent de Contrastant es posa d'acord" en la xifra de manifestants. L'evidència més palmària que hi estem tots d'acord és que la xifra es manté inalterable des del tercer i darrer article que hem dedicat al recompte de la manifestació.

En definitiva, no només hi ha televisió escombraria. També hi ha internet escombraria, com demostra fefaentment aquest cas.