Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
5 d'abril de 2006
Novetats  
   
Els manifestants gairebé inexistents d'És temps de solucions. Euskal Herria, decisió, acord.
Contrastant
   
 

Dissabte 1 d'abril es va celebrar a Bilbao una manifestació convocada per entitats abertzales. Com sempre, una de les dades importants de la manifestació va ser la que té a veure amb la participació. Veiem com reflecteixen aquesta dada els diferents diaris.

1. La Vanguardia

El titular de LV fa referència al nombre de manifestants: "Miles de personas claman por la independencia en una manifestación nacionalista en Bilbao." Segons LV, doncs, s'hi van manifestar "miles de personas". L'abast quantitatiu del miles no és gaire elevat. No es pot dir que es tracti de gaires desenes de milers.

A l'entradeta, però, afirma que els manifestants van ser "decenas de miles":

Decenas de miles de personas participaron en lamanifestación de ayer en Bilbao, convocada por partidos y sindicatos abertzales.

Ara el lector/la lectora obté la impressió que hi va haver molta més gent. Òbviament, desenes de milers és molt més que milers. Com que parla de desenes de milers i no d'un centenar de milers, cal suposar que el nombre de manifestants no arriba a 100.000. De fet, la lectura més natural és que no són més d'algunes (poques) desenes de milers.

Tanmateix, en el lead LV torna a parlar de miles:

Miles de personas secundaron ayer tarde en Bilbao la manifestación convocada por partidos y sindicatos integrantes del Foro de Debate Nacional. Los gritos en favor de la amnistía de los presos de ETA y de la independencia del País Vasco fueron coreados con insistencia a lo largo de todo el trayecto.

Més endavant, però, reapareix "decenas de miles":

La manifestación echó a andar a las cinco y media de la tarde en la plaza Aita Donosti y avanzó por la calle Autonomía, donde esperaban concentradas decenas de miles de personas para sumarse a la marcha que terminó, una hora y media más tarde, en la plaza del Ayuntamiento.

Per tant, LV afirma dues vegades que hi va haver milers de manifestants i unes altres dues que n'hi va haver desenes de milers. Es pot treure la conclusió, doncs, que, a tot estirar, no hi va haver gaires desenes de milers de manifestants.

2. El Periódico de Catalunya

EPC titula "Massiva marxa 'abertzale' per exigir "solucions". Segons EPC, doncs, hi va anar un nombre important de gent, com demostra la utilització de l'adjectiu massiva. En el subtítol quantifica l'adjectiu anterior: "50.000 bascos coregen lemes a favor dels presos d'ETA i la independència."

En el lead de la notícia, però, EPC ofereix una xifra lleugerament inferior: "Prop de 50.000".

Prop de 50.000 persones van secundar ahir, a Bilbao, una marxa convocada per totes les forces nacionalistes menys el PNB, per reclamar una solució al conflicte d'Euskadi que passi pel respecte a la decisió dels bascos.

Posteriorment, EPC situa la manifestació en el context basc de manifestacions:

Va ser l'acte més multitudinari dels últims sis anys i la primera gran celebració des que ETA va anunciar l'alto el foc permanent, el 22 de març. Tot i que la convocatòria s'havia fet abans de l'anunci, els partits, sindicats i organitzacions que la patrocinaven van voler demostrar amb la seva presència la importància de la situació.

Més enllà de la xifra oferta, és molt interessant que EPC situï la manifestació de l'1 d'abril dins el rànquing de manifestacions celebrades a Euskadi els darrers sis anys i, en aquest sentit, afirma que es tracta de "l'acte més multitudinari dels últims sis anys".

La xifra d'EPC, però, presenta un problema: el diari en cap moment no la justifica. El periodista no explica com calcula el nombre de manifestants, tot i que ben segurament és la xifra que més s'apropa a la realitat.

3. El Mundo

EM titula "Decenas de miles de personas se congregaron en Bilbao bajo el lema 'Es tiempo de soluciones', a pesar del boicot activo del PNV". EM parla, doncs, de desenes de miles, sense precisar-ne el nombre.

EM fa el mateix al lead:

La primera manifestación convocada en Bilbao después del anuncio del "alto el fuego permanente" de ETA se convirtió en la reivindicación, por parte de decenas de miles de personas, pertenecientes en su inmensa mayoría a la izquierda abertzale, de la independencia de Euskal Herria, de la excarcelación de los presos de la organización terrorista.

EM torna a quantificar els manifestants utilitzant l'expressió indeterminada "decenas de miles". Com hem dit abans, es pot deduir que el nombre de manifestants ni de bon tros arriba a 100.000. A tot estirar, unes poques desenes de milers.

EM aporta una dada interessant:

La manifestación duplicó el número de asistentes de las últimas convocatorias de la izquierda abertzale, a pesar del bloqueo activo del PNV, y son varias las lecturas que se pueden extraer de este dato, que no obedece únicamente a que el sindicato ELA movilizase a sus afiliados.

En primer lloc, EM explicita que el nombre de manifestants de l'esquerra abertzale s'ha duplicat, tot i que no aporta cap dada empírica que doni suport a aquesta afirmació. Més enllà d'aquesta mancança, sens dubte molt important, s'ha de remarcar que EM manté que la manifestació de l'1 d'abril és sensiblement superior pel que fa al nombre d'assistents a les que habitualment convoca l'esquerra abertzale (si bé cal tenir en compte que aquesta manifestació també fou convocada per entitats que no pertanyen a l'esquerra abertzale). I, en segon, planteja de manera explícita una lectura política de l'augment de participació en aquesta mena de manifestacions.

A continuació EM fa la lectura política que insinuava en el paràgraf anterior:

El hecho es que Batasuna siempre ha conseguido una respuesta mayor de sus bases cuando ETA se ha mostrado dispuesta a iniciar procesos de negociación; en procesos anteriores, la izquierda abertzale siempre se ha arrepentido de no haber estimulado suficientemente a sus seguidores -ocurrió en el 89 y en el 98- y en esta ocasión no ha querido dejar pasar la oportunidad de tomar la iniciativa; esta manifestación permite advertir al PNV de que está disputándole parte de su espacio electoral en caso de ser legalizada, y envía un mensaje de fuerza al Gobierno. No es poco.

4. El País

EP titula "Miles de personas recorren Bilbao pidiendo el retorno de los presos de ETA a Euskadi". El nombre de manifestants, doncs, es redueix a miles, és a dir, no més enllà d'alguna desena de manifestants.

En el lead torna a sortir la manera referència:

Miles de personas de partidos y sindicatos nacionalistas vascos, salvo el PNV, recorrieron ayer las calles de Bilbao con un eslogan oficial, Es tiempo de soluciones, y dos reivindicaciones muy concretas: la autodeterminación y el retorno de los presos de ETA a Euskadi.

EP redueix la manifestació a la simple quantitat de miles. En aquesta manifestació el prototip del buen periodismo no fa cap quadre per explicar la quantitat de gent que li surt. Som, doncs, davant d'una nova mostra de com es fa buen periodismo.

Sembla obvi que la utilització de miles té una conseqüència clarament desinformativa atès que es redueix una de les manifestacions més importants dels darrers anys a una xifra insignificant. No arriba ni tan sols a unes poques desenes de milers.

5. Avui

Després de titular "Marea per la pau", l'Avui subtitula "Desenes de milers de persones participen en la manifestació convocada per diversos col·lectius de l'esquerra abertzale". Com que parla de marea se suposa que es tracta d'un nombre considerable de desenes. No és el mateix cas que EM i, en menor grau, LV perquè ara les desenes de milers estan dins un altre marc: les desenes de milers impliquen una marea humana. Per la mateixa raó, l'afirmació de l'Avui està molt lluny quantitativament de la d'EP, que es limita a parlar de desenes de milers.

Més endavant, l'Avui torna a parlar de desenes de milers per dues vegades:

Desenes de milers de persones van apoderar-se ahir a la tarda dels carrers de Bilbao per reclamar un nou temps de solucions i un procés democràtic a Euskadi.

Unes absències que no van passar per alt a les desenes de milers de persones que van caminar sota un sol de justícia pels carrers més cèntrics de Bilbao. Records sobretot per a Ibarretxe i Imaz, i no precisament des de l'estima.

6. El Punt

El Punt titula "Milers de persones demanen a Bilbao una solució per al conflicte basc". Així, en el titular El Punt parla de milers. En el text, però, parla de "desenes de milers":

Desenes de milers de persones es van manifestar ahir a la tarda a Bilbao amb el lema És temps de solucions. Euskal Herria, decisió, acord, convocades pel Fòrum de Debat Nacional -integrat per organitzacions nacionalistes excepte el PNB- abans de l'alto el foc d'ETA.

7. Conclusió

En aquesta conclusió volem remarcar que:

1. Generalment, els mèdia no quantifiquen el nombre de manifestants que van a les manifestacions de l'esquerra abertzale (tot i que la manifestació que analitzem tenia un abast superior). Tan sols afirmen que hi van milers o desenes de milers. En cap dels dos casos concreten la xifra.

2. EP i, en menor part, LV deformen ostensiblement la realitat en afirmar, un sistemàticament i l'altre parcialment, que hi va haver milers de manifestants. L'escassa quantitat de manifestants que implica l'ús de milers determina el tractament informatiu que fan de la manifestació (sobretot EP).

3. Deixant de banda la participació real, i més enllà de les xifres (Gara va comptar 82.000 manifestants i Berria, 84.000), cal remarcar que si s'hagués tractat d'una manifestació d'una altre caire, per exemple antiETA, haurien donat una xifra concreta i, a més, aquesta xifra hauria superat els 200.000 manifestants. El diferent tractament de manifestacions de diferent signe és evident per part dels mèdia, tan catalans com espanyols.

4. EPC és l'únic que dóna una xifra concreta, encara que la no justifica. Cal dir, però, que en un altre tipus de manifestació li hauria sortit una força xifra superior. Així, 50.000 manifestants, en el context numèric d'EPC pel que fa a manifestacions, no permet deduir que es tracti d'una de les manifestacions més important dels darrers anys a Euskadi. Per exemple, a la manifestació del 18-F EPC va multiplicar la superfície total per 3 persones per metre quadrat, com ha fet en diverses ocasions. Si suposem que el carrer Autonomia, de plaça Sabalburu a plaça Aita Donostia, era ple, i hi apliquem la densitat 3, obtindrem una xifra superior a 50.000. Així, i de manera aproximada, el carrer Autonomia fa 1.250 de llarg per 24 d'ample. Tot plegat dóna 90.000 manifestants. És a dir, si traspassem la densitat del 18-M a l'1-A, tindrem que la manifestació ocupava poc més de mig Autonomia. És evident, doncs, que no la manifestació abertzale no s'ha calculat seguint els mateixos paràmetres que la del 18-F.

Com a corol·lari, doncs, es pot arribar a la conclusió que els manifestants de l'1-A van ser en part inexistents perquè no van tenir repercussió mediàtica. I ja sabem que el que no surt als mèdia no existeix.