Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
5 de desembre de 2005
Novetats  
   
El recompte no matemàtic que fa El Periódico de Catalunya de la manifestació contra la Mediterrània del capital i la guerra celebrada el 27 de novembre al matí
Contrastant
 

El dia 28 de novembre trobem a El Periódico de Catalunya la següent informació sobre les manifestacions contra la Mediterrània del capital i de la guerra celebrades el dia anterior a Barcelona. A partir del titular "Les protestes contra "el capital i la guerra" reuneixen 7.000 persones", s'escriu el següent lead:

Un total de 7.000 persones es van manifestar pacíficament ahir a Barcelona contra la Cimera Euromediterrània. Ho van fer en dues manifestacions ben diferents, una de caràcter més familiar al matí (5.000 persones) i l'altra més juvenil i reivindicativa (2.000 manifestants) a la tarda.

Segons EPC, doncs, es van manifestar 5.000 persones al matí. Com que no fa referència a organitzadors ni a Guàrdia Urbana s'ha d'assumir que la xifra és aportada pel diari o assumida sense que se citi la font informativa (sembla ser que els organitzadors van dir aquesta xifra). En tot cas, EPC fa seva l'esmentada xifra.

A l'oferir la xifra, però, EPC no compleix el que el dia 14 de novembre de 2005 va explicar que eren els elements bàsics per comptar una manifestació: saber-ne l'àrea i la densitat. El diari barceloní en cap moment no ofereix aquestes dues dades, fonamentals a l'hora d'establir el càlcul real de manifestants.

Cal dir que la xifra que ofereix EPC està molt inflada. Dos membres de CONTRASTANT van ser presents a la manifestació, però a causa de la poca gent van desistir de comptar-la. En concret, a dos quarts d'una, la gent que ocupava la zona d'El Corte Inglés en cap cas no eren més de 1.200 persones. Per tant, impossible d'arribar als 5.000 manifestants. Per cert, La Vanguardia informa que la Guàrdia Urbana va comptar 1.500 manifestants, la qual cosa confirma que aquest cos policial quan vol compta correctament.

Així doncs, EPC, que semblava que havia apostat per oferir recomptes matemàtics a partir de la informació que hem esmentat anteriorment i a la qual vam dedicar un article (El recompte matemàtic d'una manifestació segons El Periódico de Catalunya, o qui pregunta ja respon), torna a oferir recomptes no matemàtics.