Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
A Mercè de la Guàrdia Urbana
Contrastant
   
   

Com cada any, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha ofert les xifres de participació en els actes de la festa de la Mèrce. En volem remarcar tres: 350.000 persones van anar a veure la Festa del Cel, 180.000 van veure el piromusical i 180.000 van assistir a la cavalcada de la Mercè.

En primer lloc, cal dir que són xifres que estan clarament inflades. En el recorregut de la cavalcada, des de plaça Catalunya a la plaça de Sant Jaume, és impossible d’encabir-hi 180.000 persones. D’altra banda, com és possible qu en càpiguen 180.000 a l’avinguda Reina Maria Cristina? Pel que fa a la xifra de la festa del Cel, la quantitat de gent equival a omplir 1’75 passejos de gràcia. Es tracta, doncs, de xifres inversemblants.

Hi ha, però, dos fets que cal tenir molt en compte, perquè són molt remarcables: la Guàrdia Urbana és un cos policial que forma part de l’Ajuntament de Barcelona i els càrrecs polítics de l’Ajuntament fan valoracions sobre la participació ciutadana a partir de les xifres que ofereix la Guàrdia Urbana. És a dir, tot queda a casa. És un peix que es mossega la cua: si la Guàrdia Urbana ofereix xifres elevades, aleshores, l’alcalde o algun regidor pot oferir una interpretació de les festes com un gran èxit de participació ciutadana.

Més enllà de les xifres, volem mostrar com el nombre de la gent que participa en un acte no és una dada intranscendent. Per exemple, El Periódico de Catalunya del 26 de setembre de 2002 va titular ”Eufòria municipal per l’èxit cívic i d’assistència de la Mercè”. És a dir, la participació dels ciutadans barcelonins és una de les dues causes de l’”eufòria municipal” i per aquesta raó esdevé part del titular. Una vegada més queda demostrat, davant dels escèptics, que la xifra, de l’acte que sigui, és important, és a dir, que el nombre de persones que participen en un determinat acte és important perquè forma part del cos de la notícia i, força sovint, del titular.

En segon lloc, volem mostrar la manera com es donen les dades sobre la Mercè a El Periódico de Catalunya, a l’Avui i a La Vanguardia:

El fet que 400.000 persones hi hagin desfilat permet col.locar el rètol d'OK a aquesta iniciativa que, segons Clos, és l'embrió del que hauria de donar de si la plaça del Fòrum el 2004. (EPC)

Parlant en present, el primer que cal assenyalar és la bona estrella del parc de Diagonal Mar, inaugurat amb ocasió de la Mercè. Gairebé 50.000 persones han visitat des de divendres el complex, sense comptar les més de 25.000 que van anar als concerts. (EPC)

Pel que fa al passeig de Gràcia, que per segon any consecutiu es va tallar al trànsit, l'Ajuntament calcula que 400.000 persones s'hi van acostar per passejar durant aquests dies de festa. (Avui)

Las cifras más destacadas corresponden a la Festa del Cel del pasado domingo, con 350.000 personas, según los cálculos de la Guardia Urbana.
El piromusical dedicado a Gaudí, que cerró las fiestas de la patrona de la ciudad, reunió a más de 180.00 personas en la avenida Maria Cristina. La misma cifra total se ha calculado para la cavalgata del domingo. Y siempre, según las mismas fuentes, más de 50.000 personas asistieron a lo largo de varias jornadas al festival pirotécnico internacional. (LV)

Com es pot comprovar, el periodista d'EPC assumeix les xifres proporcionades per l'Ajuntament de Barcelona i les ofereix sense citar-ne la font, tot i que és cert que en el quadre que acompanya la notícia s'assenyala que la font és l'Ajuntament de Barcelona. En canvi, l'Avui cita la font en donar la xifra en: "l'Ajuntament". Finalment, LV cita dues vegades la font ("según los cálculos de la Guardia Urbana" i ""según ls mismas fuentes") i en un altre cas no. Cal tenir en compte, però, que pot haver-hi una raó estilística ja que ofereix tres xifres molt seguides i pot resultar massa reiteratiu i cansat per al/la lector/a de dir les tres vegades la font, que, a més, es la mateixa.

Un altre aspecte a comentar és el nombre total d'assistents als actes de la Mercè d'enguany. Vegem-ho:

Al voltant de dos milions de persones van seguir les festes, igual que l'any passat (subtítol d'EPC)

El cert és que la Mercè va mobilitzar moltíssima gent: uns dos milions de persones, com l'any passat. (EPC)

La festa major ha agrupat un total de 700 activitats en cinc dies, mobilitzant prop de dos milions de persones, segons dades del mateix Ajuntament.

El Ayuntamiento de Barcelona ha lanzado ya sus estimaciones: más de dos millones de personas movilizadas por aproximadamente 700 actividades y espectáculos. (LV)

El Ayuntamiento cifra en más de dos millones de personas las que se movilizaron durante las fiestas (destacat de LV)

Aquestes citacions permeten assenyalar una qüestió gens trivial: el nombre d'assistents als actes de la Mercè és superior a la població de la ciutat. És a dir, a la Mercè hi han anat tots els habitants de Barcelona i un bon grapat de persones de poblacions properes. Com en el cas de la Feria de Abril a Catalunya es confonen dos conceptes de manera premeditada: els assistents a un acte amb les persones que hi assisteixen.