Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
13 d'abril de 2005
Novetats  
   
Joan Pau II: els pans i els peixos (1)
   
Contrastant
 
Els professionals del periodisme han demostrat una vegada més que són immunes a la veritat. Han repetit reiteradament i sense cansar-se xifres impossibles de fidels que passaven per davant de Joan Pau II a la basílica de Sant Pere a Roma. Novament, les xifres milionàries ofertes per una font oficial han enlluernat els enviats especials. I, evidentment, els periodistes que eren a les redaccions dels mitjans també s'hi han vist afectats. Així doncs, tots han quedat imbuïts de la multiplicació dels pans i dels peixos, en aquest cas en forma de multiplicació dels fidels que passaven per davant del Papa mort.

Per fer-se una idea de la xifra més o menys aproximada de fidels que han anat a veure el Papa es pot utilitzar el que escriuen els periodistes. El més escandalós del cas que analitzem és que els periodistes no han utilitzat la calculadora a l'hora d'oferir una xifra si més no creïble. Un cop més, i ja són moltes vegades, els periodistes no s'han dedicat a informar sobre un fet sinó que, en el millor dels casos, s'han limitat a reproduir el discurs oficial i, en el pitjor, s'han dedicat a fer espectacle de la mort d'una personalitat político-religiosa seguint la mateixa línia d'actuació que quan va morir Diana Spencer.

És hora de passar a les dades ofertes pels mèdia. Farem servir, a tall d'exemple, dades ofertes per La Vanguardia Digital i El Mundo en versió digital els dies 5 i 6 d'abril, però es podrien utilitzar dades d'altres diaris o dades ofertes per les televisions o per les ràdios.

El dia 5, La Vanguardia Digital titula com segueix a les 18:38: "Casi un millón de personas han visitado ya la capilla ardiente del Papa". I explica el següent:

Ayer, en el primer día de capilla ardiente, abierta por la tarde, pasaron por la misma 400.000 personas y para la jornada de hoy las expectativas eran de 600.000, según los datos facilitados al Vaticano por la Protección Civil italiana. Para mañana, miércoles, se esperan desfilen ante los restos mortales del Pontífice otras 600.000 personas. La media de fieles que desfilan a la hora ante el cadáver del Papa es de entre 15.000 y 18.000. [...]
La capilla ardiente fue abierta a las 19.45 horas local del lunes, poco después de que el cuerpo sin vida del Papa Wojtyla fuera trasladado desde la Sala Clementina del Palacio Apostólico hasta el templo vaticano. [...]

Desde entonces el flujo de personas no se ha interrumpido, con la excepción de una hora en que fue cerrada la basílica para labores de limpieza. [...].

A partir d'aquestes dades, dilluns la capella ardent romangué oberta quatre hores i quart i dimarts 23 hores (perquè la van tancar una hora per fer-hi feines de neteja). El diari afirma que la mitjana de fidels per hora era d'entre 15.000 i 18.000. Això fa que la xifra de 400.000 fidels dilluns sigui impossible: si multipliquem quatre hores i quart per 18.000, la xifra més alta, obtenim que passaren per davant del Papa 81.000 persones. I si multipliquem 18.000 fidels per 23 hores, n'obtenim 414.000. Així doncs, entre els dies 5 i 6 de març entraren a la Basílica de Sant Pere com a màxim 495.000 fidels, la meitat dels que diu la font oficial, en aquest cas, Protecció Civil.

Així doncs, els periodistes de LV no es van prendre la molèstia de calcular la xifra que segons la versió oficial han passat per davant del Papa i es van limitar a reproduir la notícia que els va arribar.

Pel que fa a EM, tenim el text següent:

Más de 10 horas de espera. Sin poder ir a un cuarto de baño, comprar alimentos o salir a un lugar despejado. Así, a lo largo de cinco kilómetros hasta conseguir ver al Papa. El Ejército ha tenido que intervenir para controlar la situación y a las 22.00 de esta noche se prohibirá a más feligreses sumarse a la larga fila. Protección Civil ha pedido a los vecinos de la zona que "asistan" a los peregrinos.
La avalancha de fieles que quiere ver por última vez al Pontífice está creando situaciones tensas en las calles del Vaticano y los barrios aledaños. Protección Civil estima que son cerca de 1,2 millones las personas que aguardan en la fila para entrar en la Basílica.

És a dir, en cinc quilòmetres s'estima que hi ha prop de 1.200.000 persones. Això vol dir 240.000 persones a cada quilòmetre, és a dir, 240 persones per cada metre que s'avança. Si calculem que a cada metre entren quatre persones (que és moltíssim), aleshores per cada metre de longitud que s'avança n'hi ha d'haver 60 d'ample. Òbviament, els carrers no són tan amples. Per fer-nos una idea, el passeig de Gràcia fa entre 60 i 63 metres d'ample i la Diagonal i la Gran Via en fan 50.

Com es por comprovar, els dos diaris digitals van proporcionar notícies amb dades impossibles.

En els propers dies farem una anàlisi de totes les dades ofertes pels diaris que comentem habitualment.