Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
28 d'abril de 2005
Novetats  
   
El nombre de persones i Joan Pau II: els pans i els peixos (II)
   
Contrastant
 
A continuació analitzarem alguns dels ítems numèrics que tenen a veure amb el nombre de persones que han passat per davant del cadàver de Joan Pau II i/o que van anar a Roma.

Cal aclarir que, atès que no tenen dades pròpies, partim de la premisa que les xifres que donen els periodistes són certes pel que fa al nombre de trens especials o el nombre de metros, cosa que, tenint en compte els precedents caldria relativitzar.

1. Nombre de persones que van passar per davant del papa

La basílica de Sant Pere es va obrir al públic a tres quarts de vuit de la tarda de dilluns (4 d'abril) i es va tancar a les deu de la nit de dijous (7 d'abril). Només va romandre tancada per tal de netejar-la un mínim d'una hora diària. En total, doncs, va estar oberta durant 71 hores i quart a tot estirar. El dia 5 les agències es van fer ressò que la Protecció Civil italiana va calcular que passaven entre 15.000 i 18.000 persones per davant del cadàver de Joan Pau II cada hora, la veracitat de la qual ara no entrarem a discutir. Si agafem la xifra més alta (que caldria confirmar) i la multipliquem per totes les hores d'obertura, obtenim que van passar per la basílica de Sant Pere 1.285.000 persones com a màxim.

Sobre el nombre de persones que va passar per davant del papa durant el dia 4, EM i una periodista de LV diuen que hi havien passat 400.000 persones, El Punt 200.000, EP 130.000 i un periodista de LV assenyala que la xifra oficial, 200.000, és "una cifra exagerada". Si fem cas de les fonts, la qual cosa vol dir que en cap cas el nombre de persones serà superior al que diuen, en quatre hores i quart van passar-hi 76.500, moltíssims menys que la dada oficial.

Sobre el nombre de persones que va passar per davant del papa durant els dies 4 i 5, El Punt diu que va ser prop d'un milió, EM i EP un milió i EPC més d'un milió. Si fem cas de les fonts oficials, i multipliquem la xifra més alta per 27 hores i quart d'obertura com a màxim, obtenim 490.500, molt lluny del milió.

Per al dia 5 i 6, passa el mateix. Així, EM i LV diuen que el dia 5 van desfilar 600.000 persones. I, per al dia 6, EM i LV calculen 600.000 persones i EPC 500.000. El Punt rebaixa la xifra a 400.000, que coincideix a alça amb la xifra oficial de Protecció Civil (18.000 visites per 23 hores, 414.000 visites).

EPC del dia 8 afirma que hi ha un ball de xifres incessant i que està fora de dubte que van ser milions els que van desfilar per davant del papa. Abans, però, hem vist que com a màxim en van ser un milió i quart.

Per acabar, cal mirar la xifra que ofereixen els diaris per al dia 8 d'abril. El periodista de LV dóna una versió més realista, tot i que amb un marge d'error una mica alt: durant tots aquests dies han passat per davant del papa entre un milió i dos milions de persones. En canvi, el dia 7, la periodista de LV enviada a Roma (com EM) parla de prop d'un milió de persones que feia cua el dia 6 per accedir a la basílica de Sant Pere i que ja havien arribat a Roma quatre milions de pelegrins. D'altra banda, EP afirma que han passat més de dos milions davant el papa des del dimarts fins el dijous. La xifra és exagerada perquè en 68 hores i quart han hagut de passar, com a mínim, més de 29.300 persones per hora, molt per damunt de la xifra oficial (de 15.000 a 18.000 persones per hora). Per la seva banda, l'Avui diu que han passat per davant del papa entre dos i tres milions de persones. Finalment, EPC del dia 8 afirma que, tot i que assegura que no hi ha xifres oficials, el nombre de persones que passen per davant del papa supera els tres milions. No cal insistir en el fet que les xifres d'EP, l'Avui i EPC són impossibles i la de LV massa inconcreta, si bé és la més realista, sobretot si l'agafem per la banda baixa.

2. Xifres referides als mitjans de transport

Una manera molt senzilla que tenen els periodistes per crear la impressió que hi ha moltíssima gent en un acte massiu és recorrer al nombre d'autocars, autobusos, trens o metros (i ,en el cas que tractem, avions). Tanmateix, si es fan comptes s'arriba fàcilment a la conclusió que les xifres ofertes pels mèdia posen en evidència que la xifra oficial és impossible. A continuació en veurem diversos exemples.

Cal recordar que els números que oferim sempre s'han d'interpretar com a hipòtesis màximes, raó per la qual ben segurament les xifres reals són inferiors.

2.1. Avions

EM del dia 7 informa que hi haurà set vols especials de Madrid a Roma. Si calculem 200 persones per avió, obtenim 1.400 viatgers.

LV precisa que Iberia té cinc vols diaris que fan el trajecte Madrid-Roma en avions que tenen 150 places i que la companyia aèria espanyola vol canviar un dels avions de 150 places per un altre de 400. A més, hi ha 3 vols diaris de Barcelona cap a Roma. Si sumem els vols obtenim que de dilluns a dijous n'hi ha un total de 32. Si multipliquem cada vol per 200 places tenim que els passatgers no van ultrapassar els 6.400.

2.2. Trens

L'Avui i LV del dia 6 afirmen que el dia 5 van arribar a Roma 43 trens especials. Si calculem 700 persones en cada tren, obtenim 30.100 passatgers.

Segons LV, el dia 5 van arribar 166 trens especials de diferents ciutats italianes. Si encabim mil persones en cada tren, la xifra arriba, a tot estirar, a 116.000. A més, LV especifica que van arribar 700 passatgers austríacs.

EPC assenyala que el dia 6 van arribar a Roma centenars de trens extraordinaris i el dia 7 també hi arribarà un nombre semblant de trens especials. Si traduïm centenars de trens per 300 trens ja que si fossin 500 o més de cinc-cents hauria parlat de més mig miler o 500 simplement, i si a cada tren hi viatgen 700 persones, obtenim un màxim de 210.000 persones, un màxim de 420.000 si comptem els dos dies.

2.3. Autobusos

Segons EPC del dia 6, cada minut arriba un autobús a les rodalies de la plaça de Sant Pere. Si calculem que com a màxim els autobusos circulen durant 23 hores (que són les que està oberta la basílica de Sant Pere com a màxim), això representa que hi arriben 1.380 autobusos. Si calculem 80 persones per autobús, obtenim la xifra de 138.000 passatgers. Suposant que el ritme continuï els altres dies (23 hores el dia 4 i 21 hores el dia 6), tenim 2.640 autobusos, en total no més de 211.200 persones. És a dir, la gent que arriba en autocar no ultrapassa les 4.22.400 persones.

A més, cal tenir present que la gent que ha arribat a Roma en trens i autocars agafen l'autobús per acostar-se a la plaça de Sant Pere, és a dir, que es tracta de xifres complementàries i no s'han d'afegir a les anteriors.

2.4. Metro

L'Avui afirma que més d'un milió de persones fan servir la línia A del metro el dia 6. Posem, com sa màxim, 1.200.000 viatgers. Si calculem 23 hores, això vol dir una mica més de 52.000 persones per hora. Si en cada metro hi caben com a màxim 700 persones, això implica que hi ha d'haver 74 metros cada hora, 37 en cada direcció (o sia, un metro cada 97 segons). El problema és que no hi ha tants combois com per cobrir la línia A a aquest ritme i, a més, les altres línies.

Com en el cas dels autobusos cal tenir present que la gent que ha arribat a Roma en trens i autocars agafen el metro per acostar-se a la plaça de Sant Pere, és a dir, que es tracta de xifres complementàries.

2.5. Autocars

LV del dia 6 diu que añs pàrquings preparats a Tiburtina i a Anagnina tenen una capacitat per a 700 autocars. Així doncs, si calculem 60 passatgers per autocars, la xifra no ultrapassa els 42.000. LV del mateix dia diu que Roma no pot encabir més de 4.000 autocars, és a dir, 240.000 persones com a màxim.

EP del dia 8 diu que hi ha aparcats als afores de Roma més de 2.000 autocars. En total, doncs, no més de 120.000 persones.

3. Els polonesos

Uns dels ítems insistents durant aquells dies fou el nombre de polonesos que anirien a Roma. Primer es va parlar d'un milió i posteriorment de fins a dos milions.

EPC i l'Avui del dia 6 parlen d'un milió que ja havia sortit cap a Roma. A més, EPC del mateix dia diu que el dia 7 sortirà un milió de polonesos cap a Roma i cita una font oficial, com si el fet d'esmentar una font oficial sigui sinònim de veracitat i de credibilitat. EPC del dia 7 preveu una afluència massiva de polonesos el dia 8 i el del dia 8 parla d'un oceà de polonesos. Posteriorment, però, EPC del dia 8 no parla més de xifres milionàries i diu que han arribat diversos centenars de trens procedents de Varsòvia i 870 autocars fins a la nit del dia 7, xifres que no permeten arribar al milió de polonesos. El mateix EPC afirma el dia 8 que hi ha un milió de polonesos a Roma segons diverses fonts. És a dir, en pocs dies, EPC ha perdut un milió de polonesos segons les fonts oficials. És evident, però, que les xifres que ofereix EPC no arriben a un milió. Tampoc no se sap com diverses fonts han calculat el nombre de polonesos.

EM del dia 8 assenyala que han arribat a Roma 700 autocars de polonesos el dia 7, és a dir, 42.000 passatgers, però després cita el govern polonès, que afirma que s'han desplacat més d'un milió de polonesos a Roma, xifra simplement impossible.

Per la seva banda, EP afirma que a Roma hi arribaran entre un milió i un milió i mig de polonesos. D'altra banda, a LV hi trobem dues xifres diferents. Mentre una periodista afirma que fins al dia 7 a la nit havia arribat un milió de polonesos a Roma segons el portaveu del Ministeri d'Assumptes Exteriors de Polònia, un periodista afirma que el dia 7 a la nit hi havien arribat 300.000 polonesos i que encara s'esperaven 900 autocars més, és a dir, 54.000 persones més. Tot i que segurament inflada, la xifra que li surt al periodista de LV, 354.000 polonesos aproximadament, és la que sens dubte s'acosta més a la realitat.

4. Previsions de pelegrins: la creació d'expectatives

Un altre mecanisme per fer la sensació que hi ha molta gent és crear l'expectativa que hi haurà molta gent i, després, superar la xifra que s'esperava.

EPC n'es un bon exemple: el diari del dia 5 (com El Punt, EP i l'Avui) afirma que s'esperen dos milions de pelegrins (segons els més atrevits), que passen a tres milions el dia 6, a més de tres milions el dia 7 i a quatre milions (segons que diuen) el dia 8.

EPC del dia 7 escriu una oració que pot donar la idea precisa del que passa a Roma: "En aquestes hores tot és exagerat a Roma". Per tant, i lògicament, les xifres també són exagerades.

La superació de les expectatives la trobem a EM (que diu que han passat per davant del papa 1.400.000 persones i afegeix "Más de los previstos.") i El Punt ("La realitat ha superat de molt els pronòstics"). Quant a la xifra que fa referència al nombre de persones que han passat per davant de Joan Pau II, 1.400.000, cal dir que està inflada. Si calculem que la basílica de Sant Pere va restar oberta 50 hores i quart (des de tres quarts de vuit del vespre del dia 4 a les dotze de la nit del dia 6, amb un interval d'una hora de tancament, que segurament fou superior), i el ritme és de 18.000 com a màxim, aleshores han vist el papa no més de 904.500 persones.

També va ballar el nombre de pelegrins que van anar a Roma. Cal tenir en compte que a la xifra de pelegrins cal afegir-hi els habitants de Roma que s'afegeixen als actes (passar per davant del papa i el funeral). L'Avui i EPC del dia 6 diuen que se n'esperen dos milions, L'Avui dels dies 6 i 7 eleva la xifra a tres milions, que en seran gairebé quatre el dia 8. Per tant, hem passat de dos milions a quatre com si res.

EPC dels dies 7 i 8 parla de tres milions de visites i tres d'habitants de Roma. Per la seva banda, EM del dia 8 informa que les autoritats italianes esperen entre dos i quatre milions de pelegrins. La manca de concreció és evident perquè no es tracta pas d'una diferència menor atès que quatre és el doble de dos i, a més, moure un milió de persones no és gens fàcil.

L'Avui del dia 7 afirma que l'alcalde de Roma preveu l'arribada de dos milions de persones en 48 hores. Aquesta dada implica que arribin prop de 42.000 pelegrins cada hora, és a dir, gairebé 700 pelegrins per minut. Tot i que és possible que arribi aquesta quantitat de persones, el problema que es presenta és la sostenibilitat d'un nombre tan elevat de persones que es van acumulant a Roma.

Per acabar, un periodista de LV és l'unic que afirma que la xifra de quatre milions de pelegrins que s'anuncien és "una cifra exagerada" a LV del dia 5.

5. La dimensió de les cues

Un altre dels aspectes interessants per comentar són les cues que es van formar per entrar a la basílica de Sant Pere. Aquestes dades ens poden fornir una idea aproximada del nombre de persones que hi havia a les cues en els moments dels quals tenim alguna citació.

Segons El Punt, a les dues de la matinada del dia 5 hi havia una cua de dos quilòmetres. Si calculem que la Via della Concializione i els carrers adjacents fan 50 metres d'ample de promig tots plens de gent (que és moltíssim), aleshores tindrem 100.000 metres quadrats ocupats. Si cada metre quadrat ocupat el multipliquem per 3 persones, aleshores n'obtindrem 300.000.

Segons EM i EPC del dia 7, hi ha cinc quilòmetres de cua. Si multipliquem els cinc quilòmetres de lomgitud per 50 metres d'ample plens de gent, aleshores obtenim 250.000 metres quadrats. Si multipliquem aquesta dada per tres persones per metre quadrat, n'obtenim 750.000. EM del dia 7 afirma que cal fer una cua de 24 hores. Si, com hem dit en el primer punt, multipliquem aquestes hores per 18.000 persones que, segons fonts oficials, desfilen davant el cadàver del papa, obtenim que passen per davant del papa 432.000. Això vol dir, doncs, que no hi havia 750.000 persones fent cua, sinó, com a màxim, una mica més de la meitat. Aquests càlculs demostren que l'afirmació d'EPC que hi havia més de dos milions a la cua a les deu de la nit del dia 7 és errònia. I també la d'una periodista de LV, que hi havia una cua de gairebé un milió. I, per acabar, la d'EP que hi havia més d'un milió la nit del dia 6.

6. Hiperbolització de la realitat

Volem fer esment de tres comentaris dels periodistes que eren a Roma aquests dies. En primer lloc, EM del dia 7 afirma que la gent que fa cua no la deixa per anar al servei. En segon lloc, EPC del dia 7 diu que ningú no s'explica on dorm "aquesta porció d'humanitat". I, en tercer lloc, EM del dia 8 afirma que el que ha passat a Roma és "Como si un Madrid entero se echara a andar hacia el mismo punto".

Creiem que a hores d'ara no cal comentar la hiperbolització de la realitat que constitueixen aquestes tres afirmacions.

7. Conclusió

El nombre de persones que han passat per davant de Joan Pau II és un bon indici de com està la professió periodística. Gairebé tots els membres d'aquesta professió han repetit acríticament la xifra que les fonts oficials els han donat. Tot plegat ha arribat al paroxisme d'oferir xifres impossibles: els periodistes i les periodistes sembla que siguin majoritàriament immunes a la matemàtica, per no dir a la veritat més o menys objectivable.