Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
4 de febrer de 2006
Novetats  
   
Les manifestacions d'un milió a Madrid i els comptes de la policia espanyola: l'inici del final de l'engany?
Contrastant
   
 

L'1 de març El Mundo publica una notícia sobre el nombre de manifestants el 25-F i la titula de la manera següent: "La Policía duda de que se hayan producido manifestaciones con un millón de asistentes". En el text de la notícia, els especialistes de la policia espanyola afirmen:

Y una de las conclusiones más significativas de los especialistas es que es poco probable que se hayan producido en Madrid manifestaciones de un millón de personas. "Esa es mucha gente. Esa es una manifestación de más de una ciudad entera", indicaron los mandos policiales.

Així, tenim que els especialistes policials mantenen que les manifestacions d'un milió són "poco probable[s]".

Certament, la policia espanyola pot deixar de dubtar i de creure que les manifestacions d'un milió són "poco probable][s]": les manifestacions d'un milió són impossibles. Ho hem dit reiteradament i amb diversos arguments, raó per la qual ara no hi tornarem a insistir.

Aquest dubte de la policia espanyola hauria de comportar un reconeixement que ha facilitat dades falses durant molts anys. Cal recordar el milió i mig de manifestants que va donar la policia espanyola com a dada de participació a la manifestació per rebutjar la mort de Miguel Ángel Blanco a Madrid. O els 2.300.000 manifestants del 12-M en un dia que plovia. S'ha de tenir en compte que per reunir un milió de persones en una manifestació cal una àrea de 500.000 metres quadrats com a mínim.

Per tant, el dubte i la demostració que el 25-F no hi va haver 1.400.000 manifestants ha de tenir conseqüències pel que fa a les xifres policials de manifestants. En aquest sentit, cal mirar enrere i la policia ha de reconèixer que va enganyar els ciutadans en oferir xifres impossibles. I, a més a més, la policia hauria de recalcular les manifestacions amb més èxit de convocatòria per resituar les dades reals de participació i per guanyar credibilitat.

En el subtítol d'EM trobem que "El delegado del Gobierno en Madrid dice que una concentración de 1.400.000 personas ocuparía 12 kilómetros de largo por 30 metros de ancho". I el delegat del govern espanyol es queda curt perquè no explica que els 12 quilòmetres de longitud (de fet, 11.667 metres) s'obtenen a partir d'una densitat de quatre persones per metre quadrat en tots els metres quadrats, una densitat impossible. Si rebaixem la densitat a tres persones per metre quadrat, aleshores caldrien 15.556 metres i si en donem dues per metre quadrat, aleshores en caldrien 23.334. Pel que fa al carrer Serrano, caldria que en cada metre quadrat útil del carrer madrileny, uns 65.000, hi hagués hagut 21,5 persones. Mai no ens havíem trobat amb una densitat oferta per una font oficial tan elevada com aquesta.

Més endavant, EM recull les paraules del delegat del govern espanyol a Madrid:

Fue el propio delegado del Gobierno el que explicó gráficamente lo que supondría una manifestación con 1,4 millones de asistentes. "Ocuparía una calle de 12 kilómetros de largo y 30 metros de ancho. Sería como una manifestación desde la Plaza de Castilla a Atocha y vuelta, o 20 estadios Santiago Bernabéu llenos". Los expertos sostienen que ese acto no ha existido.

Quant a la longitud que cal per situar 1.400.000 persones en un carrer de 30 metres d'ample, ja l'hem comentada.

Pel que fa als Bernabéus plens, cal dir que no són 20 sinó 17,5 si fem cas de la capacitat que figura al web de la Liga Profesional Española, que assenyala que al Santiago Bernabéu hi caben 80.000 espectadors.

Nosaltres hem repetit fins a fer-nos pesats que un milió de manifestants representa una mica més de deu Camp Nous plens.

A El País del mateix dia, la persona que va cobrir la notícia reprodueix unes paraules del delegat del govern espanyol a Madrid:

El delegado usó símiles para tirar por tierra los cálculos del Gobierno regional, el cual sostiene que a la manifestación de la AVT asistieron 1,4 millones de personas: "Se requeriría que cada metro cuadrado del trayecto de esta manifestación hubiera estado ocupado por 30 personas. Eso es tanto como si en un piso de 100 metros cuadrados pudieran caber 3.000 personas".

Els càlculs del delegat del govern espanyol a Madrid són erronis. No són 30 persones per metre quadrat sinó 21,5. Per tant, no són 3.000 persones en un pis de cent metres quadrats sinó 2.150.

I, per acabar, unes paraules del delegat del govern espanyol a Madrid:

"Aunque soy gallego, conozco algo Madrid. Si realmente hubieran asistido 1,4 millones a esa manifestación, la capital habría estado colapsada durante toda la tarde", concluyó el delegado.

El col·lapse que implicaria la presència d'un milió quatre-centes mil persones en un punt determinat del centre d'una ciutat és un dels arguments més contundents a l'hora de negar l'existència de manifestacions milionàries.

En definitiva, la policia espanyola ha de fer dos passos endavant. En primer lloc, passar de considerar les manifestacions d'un milió com a "poco probable[s]" a considerar-les impossibles. I, en segon lloc, tornar a calcular les manifestacions més importants per tal de saber el nombre real de manifestants. Si fa aquests dos passos la policia espanyola haurà guanyat la credibilitat que no té ara a l'hora de comptar manifestacions.