Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
6 de desembre de 2005
Novetats  
   
Els 200.000 del PP, o els diaris analitzats no s'empassen la mentida
Contrastant
   
 

Cap dels diaris que analitzem habitualment (Avui, El Mundo, El País, El Periódico de Catalunya, El Punt i La Vanguardia) es va fer ressò de la xifra oferta pels organitzadors (el PP) i per la Comunitat de Madrid segons la qual a la manifestació a favor de la Constitució espanyola del dissabte 3 de desembre de 2005 hi van assistir dues-centes mil persones.

L'exageració de la xifra és tan enorme que cap diari dels analitzats no se'n fa ressò. Com poden entrar en una plaça com la Puerta del Sol i petites superfícies dels carrers adjacents 200.000 persones? La Puerta del Sol no fa més de 10.500 metes quadrats útils un cop descomptats tots els arbres i els elements arquitectònics que hi ha. Per tant, a l'esmentada plaça no hi caben ni 35.000 persones, suposant que cada metre quadrat útil estigui ocupat per tres persones, dada sens dubte inflada.

El fet que el PP no hagi pogut col·locar en aquests diaris la seva xifra és, certament, significatiu. A més, alguns diaris ofereixen xifra pròpia argumentada (El País) o sense argumentar (Avui), molt per dessota dels 200.000 participants. En aquest mateix sentit, és remarcable que El Mundo no publiqui la xifra dels organitzadors ni la de la Comunitat de Madrid. L'esmentat diari es limita a parlar de "decenas de miles", sense quantificar-ne les desenes, però sense reproduir la xifra de 200.000.

Seria molt interessant que aquest comportament es generalitzés a totes les manifestacions i que no estigués motivat per raons purament conjunturals com ara pot ser reduir la importància de la manifestació del PP a dades matemàtiques i no pas polítiques o ideològiques.