Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Quants visitants va tenir el Saló de l'Automòbil?
  Contrastant
 
  Fa dos mesos i mig que es va celebrar el Saló Internacional de l'Automòbil. Hores abans de cloure's el certamen, el gabinet de premsa va emetre una nota on deia que:

Mancant una xifra definitiva de visitants, ja que el Saló es clausura avui a les 21 hores, el Comitè Organitzador s'ha mostrat summament satisfet pel recolzament que els visitants han donat a la mostra barcelonina.

A partir del text es dedueix que:

1. El nombre definitiu de visitants serà més elevat perquè la nota s'emet abans de les nou de la nit, hora de tancament del Saló. Cal recordar que els organitzadors van calcular "més d'un milió de visitants".

2. El gabinet de premsa emetrà una altra nota per dir el nombre definitiu de visitants.

Com dèiem, dos mesos i mig després del tancament del certamen continuem sense saber la xifra exacta de visitants.

Evidentment, no es tracta d'un fet casual. Els organitzadors podrien dir la xifra exacta en el moment que volguessin: per accedir al Saló s'hi havia de pagar una entrada. Per tant, tantes entrades, tants visitants (si bé és cert que una persona hi pot haver anat més d'una vegada, però no ve d'un).

Cal tenir present, però, que la intenció final dels organitzadors no és donar la xifra exacta perquè se sabria que no hi va anar un milió de visitants. El seu objectiu és crear una expectativa (us direm quants visitants han anat al Saló), però no pas acomplir-la. De fet, és impossible que l'acompleixin atès que es descobriria que van inflar conscientment la xifra provisional.

Amb aquest article volem mostrar una altra manera de funcionar dels gabinets de premsa: crear una expectativa que no s'acompleix... perquè no interessa d'acomplir-la. De fet, ¿quanta gent recorda que es va crear aquesta expectativa? El que la gent recorda, en tot cas, és la xifra de més d'un milió de visitants.