Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Marea negra i mapa mental
Contrastant
   
 

El Periódico de Catalunya del 7 de desembre publicava a l'apartat "La marea al día" una nota amb el títol de "Las manchas" amb el text següent:

Pese a las malas noticias que ayer dio el vicepresidente Rajoy, el tiempo se ha aliado momentáneamente con los miles de personas que combaten la marea negra. El viento alejó las manchas de chapapote de la costa gallega, acercando el vertido del Prestige a Portugal. No tuvieron tanta suerte las comunidades de la cornisa cantábrica.

El periodista o la periodista que ha escrit aquest text té molt clar el mapa del seu país, tant físic com mental, i el que això implica. La dicotomia bàsica del discurs, nosaltres/ells, apareix amb tota claredat. La persona que ha escrit el text està contenta perquè "los miles de personas que combaten la marea negra", és a dir, els milers d'espanyols" que combaten la marea negra a Galícia han tingut sort: el vent fa que s'allunyi.

Però l'oració subordinada no deixa cap dubte: la marea s'allunya de Galícia i s'acosta a Portugal. No va, per exemple, a aigües internacionals (encara que pel que ens interessa seria el mateix). La persona que ha redactat la notícia, ben segurament "no nacionalista" però rotundament "nacional", ho té clar: tant li fa què passi amb la marea negra del Prestige... mentre que el que passi no sigui a l'estat espanyol.