Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Per a El Periódico cantar en català és de nacionalistes
Albert Poblet
   
 

Com molts deveu saber una catalana de Súria, la Beth Rodergas ha estat escollida la representant de RTVE al Festival d' Eurovisió que se celebrarà enguany a Riga. La majoria de mitjans se n' han fet un gran ressò, no només pel fet de que una catalana representarà l'Estat espanyol, sinó també perquè a la noia se li va prohibir en un principi parlar amb els seus pares en la seva llengua i arran d'aquest fet es va generar una certa polémica. El Periódico de Catalunya en l'edició del 19 de febrer elaborava un ampli reportatge sobre la Beth i feia referència a la polèmica generada sobre les connotacions polítiques de l'elecció. La perla que deixava anar aquest mitjà era:

I per tranquil·litzar els ànims més nacionalistes, va assegurar que en el futur no descarta gravar "també en català".

Analitzem què ens vol dir El Periódico amb aquesta frase. La Beth té com a llengua familiar el català. Pensa en català i viu i s'expressa en català amb els seus amics, amb la seva família i amb la seva parella. Manuel Carrasco, un altre dels participants, per dir-ne algun, té com a llengua familiar l'espanyol. Pensa en castellà i viu i s' expressa en espanyol. A ningú el sorprèn que Manuel Carrasco canti en castellà. Ningú el titllarà de nacionalista, ni ningú ho trobarà estrany. En canvi, la Beth, que té com a llengua el català, no canta en la seva llengua, sinó que ho fa en espanyol.

No entrarem ara a valorar ara si ho fa per una simple raó de mercat o perquè a Operación Triunfo (OT), com a molts altres àmbits de l'Estat Espanyol, només s' hi permet una de les llengües oficials de l'Estat (l'espanyol) o l' anglès. A EPC, que una noia catalana, que pensa en català, no canti en català no li provoca cap sorpresa. Per EPC, el fet que la Beth canti en castellà i que a les més de 50 edicions d'Eurovisió que hi ha hagut l'Estat espanyol mai no hagi tingut cap representant que hagi cantat en una altra llengua oficial que no fos l'espanyol és la cosa més normal del món. Quan a la Beth se la va "persuadir" perquè s'expressés en espanyol amb els seus pares, és a dir, a comunicar-se en una llengua que no és la seva, EPC no va fer cap article que hi al·ludís. És lògic, ja que per a aquest diari si la Beth cantés en català, seria per tranquil·litzar els ànims més nacionalistes. Així doncs, si algú canta en català ho fa perquè pensa en tercers, en aquest cas en uns individus que segons el Períódico són "nacionalistes". Segons EPC, si la Beth cantés en català, no ho faria perquè li ve de gust o simplement perquè vol cantar en la seva llengua, que és lògicament la que domina més. Voler sentir una noia cantar en la seva llengua, segons EPC,és de nacionalistes, mentre que cantiar en espanyol és l'habitual, el lògic i el normal i, evidentment, no és de nacionalistes.