Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
De com el nacionalisme banal funciona a tot arreu: Suècia i el Mundial de futbol
Contrastant
   
 

La Vanguardia va publicar el 13 de març a la secció La Contra una entrevista a Jonas Ridderstrale, que és presentat com a guru de la nova economia, la funky business.

Ridderstrale és presentat com un paneuropeu, un defensor dels valors europeus enfront dels valors nord-americans. En un bitllet on es comenten les idees de l'economista apareix el fragment següent :

Ridderstrale, cerebro de la Universidad de Estocolmo, cree en un estilo europeo de gestión frente al norteamericano impuesto por la globalización. Se siente europeo siempre "excepto cuando Suecia juega en el Mundial".

Sou capaços de saber d'on és Ridderstrale? Efectivament, és suec, com no podia ser altrament a partir del que diu. Som davant d'un cas clar de nacionalisme banal. Aquest economista, que evidentment no és nacionalista, dóna per suposat que Suècia ha de guanyar quan juga el Mundial de futbol, fins i tot quan juga contra un equip europeu. De vegades sentim a diu que això de les seleccions nacionals (de fet, volen dir seleccions catalanes) és una collonada. Ridderstrale, però, ho té claríssim: Suècia està per damunt d'Europa quan es disputa el Mundial.

Pel que fa als defensors que les seleccions són una collonada, la rèplica és molt senzilla. D'acord, són efectivament una collonada. Però volem jugar un Mundial o volem anar a les Olimpíades. Com es tracta d'una mera collonada, el fet que Catalunya disputi un Mundial o vagi a les Olimpíades no té cap transcendència de cap mena. Per tant, oposar-s'hi no té sentit pràctic. Així, com més serem, més riurem.