Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
 
   
A propòsit de "La teva" i "la seva" de Miquel Porta Perales
Contrastant
 


El passat 26 d'abril, Miquel Porta Perales escrivia el següent al diari Avui:

"Doncs mirin: a mi, la programació de Televisió de Catalunya (TVC) no em desagrada. I no sols això, sinó que crec que TVC acompleix bastant bé el paper de ser la nostra televisió. Però no tothom pensa el mateix. En els últims mesos s'han produït un seguit de queixes -articles de premsa, opinions radiofòniques, cartes a la Bústia- que denuncien que TVC s'està espanyolitzant a cor què vols. Per dir-ho resumidament, si ho he entès bé, se sosté que TVC no sols no fomenta l'imaginari simbòlic català, sinó que consolida l'ídem espanyol. ¿Quines proves, sobre la qüestió? Per exemple: massa convidats espanyols entrevistats en alguns programes, un excés de notícies d'àmbit estrictament espanyol, un humor groller considerat d'arrel espanyola. I fins i tot TV3 s'atreveix a projectar El Cid un dia de festa a la tarda quan els nens -indefensos- són amorrats davant la tele. I el cas és que aquests crítics tenen la seva dosi de raó: a la nostra televisió s'entrevisten personatges del business espanyol de l'espectacle i la cultura, es transmeten notícies espanyoles, i hi ha un cert humor groller i una certa teletonteria d'allò més semblant al que es fa a moltes cadenes televisives espanyoles. Els crítics -deia- tenen raó en constatar que part de la programació de TVC està diguem-ne espanyolitzada. Però els crítics s'obliden que TVC ha de ser -com diu la propaganda- "la teva". O la nostra, per ampliar el possessiu. És a dir, TVC ha de ser la televisió de tots els ciutadans catalans. Dons bé, els crítics són incapaços d'acceptar això: que TVC sigui la televisió de tots els ciutadans catalans. Intentaré d'explicar-me anant al concret. La realitat diu que a Catalunya passen algunes coses entre les quals en destaquem les següents: molts catalans consumeixen rius de paper de revistes del cor -així com programes televisius ídem- farcits de personatges espanyols; molts catalans (¡2,2 milions el dia de la final!) van consumir Operación Triunfo; molts catalans (¡60.000!) van omplir a vessar el Palau Sant Jordi per escoltar els nois i noies d'Operación Triunfo; molts catalans compren i escolten els discos d'Estopa (ja saben: por la raja de tu falda...). I a això, podríem afegir-hi que molts catalans van veure El Cid (un totxo de pel·lícula, per cert), molts (¡750.000, segons la premsa!) van anar a Can Zam a escoltar i ballar sevillanes i a veure els nois d'Operación Triunfo, i molts van cada any a la Feria de Abril de Catalunya. Si els ciutadans catalans volen el que volen, i si TVC vol ser "la teva", és a dir, la de tots, ¿per què s'han de censurar aquells continguts considerats políticament o nacionalment incorrectes? Sospito que hi ha qui vol que TVC no sigui la teva, sinó sols la seva. És a dir, la d'uns quants que decideixen allò que cal veure."


La lectura d'aquest article ens suggereix els comentaris i les preguntes següents:

1. Els catalans que consumeixen revistes i programes televisius del cor farcits de personatges espanyols, que veuen Operación Triunfo, que escolten Estopa, que van a Can Zam i a la Feria de Abril, tenen quatre canals en obert on poden trobar els continguts i l'estil genuïnament espanyols.

2. Si TVC ha de ser la televisió de tots els ciutadans de Catalunya, en justa reciprocitat els canals de Televisió espanyols, sobretot els públics, haurien de ser la televisió de tots els ciutadans de l'Estat espanyol, inclosos els catalans que tenim una sensibilitat nacional i estètica diferent de la de molts espanyols. La situació actual és ben diferent: TVC fomenta l'ideari simbòlic espanyol i TVE no fomenta en absolut l'ideari simbòlic català.

3. Si no s'ha d'admetre que TVC imposi uns criteris de correcció nacional o política, per què no es posa en discusió que ho facin sistemàticament i en el grau més alt possible TVE i els altres canals espanyols?

4. Per què considera el senyor Porta que desespanyolitzar TVC seria fer que uns quants decidissin allò que cal veure i en canvi no considera que programar amb uns altres criteris vol dir igualment decidir allò que cal veure? No pensa el senyor Porta que els productors i els programadors d'Operación Triunfo van decidir en un moment determinat què és allò que cal veure?

Torna a dalt