Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Catalunya Ràdio
Contrastant
   
  En el programa esportiu de Catalunya Ràdio que ocupa la franja horària de 14,30 a 15,00h sentim que s'ha produït el trencament d'una canonada i la inundació del passadís d'accés a la gespa de l'estadi Santiago Bernabeu de Madrid. La notícia inclou un tall de veu d'un portaveu del club propietari de l'estadi, el Reial Madrid.
Els criteris que han operat per convertir aquest fet -que molts podríem qualificar d'intrascendent- en notícia han estat els següents:
  • Es produeix a Espanya.
  • Té a veure amb l'esport, un fenomen que té un protagonisme extraordinari en la societat actual.
  • Té a veure amb el futbol, que és l'esport més popular d'Europa.
  • Afecta el Reial Madrid, que és el club de futbol més important d'Espanya.

Dit d'una altra manera:

  • Si aquest mateix fet s'hagués esdevingut fora d'Espanya no hauria estat notícia. En aquest sentit, l'espanyolitat és un dels factors claus a l'hora de crear notícies als Països Catalans.
  • Si el problema tècnic de l'aigua hagués succeït en una institució no esportiva, no hauria estat notícia.
  • Si la instal.lació accidentada hagués estat d'un altre esport, no hauria estat notícia.
  • Si el club afectat hagués esta un altre, el fet no hauria estat notícia.

Un cop explicada la situació i un cop formulada una hipòtesi raonada sobre el que l'ha causat, entra en joc l'ètica: és èticament acceptable que un esdeveniment com aquest sigui convertit en notícia pels mitjans de comunicació? No hem d'oblidar que quan un mitjà converteix un fet en notícia fa una tria, és a dir, deixa de crear altres notícies, condemna al silenci altres veus que diuen coses al mateix temps que aquella a la qual dóna veu, en aquest cas el portaveu del Reial Madrid.
El criteri de l'espanyolitat és també al darrere d'una notícia del mateix dia 26 al noticiari de les 15,00h, que informa sobre la mort d'un atracador i d'un policia en una oficina bancària de Madrid. L'única raó per la qual aquest fet és convertit en notícia és que l'esmentat fet té lloc a Espanya. Diàriament moren centenars de persones en circumstàncies similars a tot el món i no en rebem cap informació.