Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
10 de desembre de 2004
 
   
Quan el govern és el govern espanyol
Contrastant
 

 

 


L'Avui presenta com segueix una noticia el 9 de desembre:

Avanttítol: El president del govern visita l'Academia de Infantería de Toledo el dia de la patrona d'aquesta arma

Titular: El govern farà aquest any la llei per regular els enviaments de tropes

Subtítol: Zapatero torna a prometre que el Congrés controlarà les missions a l'exterior i que es buscarà "un gran consens"

El mot govern, sense cap adjectiu que l'acompanyi, ha de fer referència, per sentit comú català, al govern català. Si tenim en compte la dicotomia bàsica nosaltres/ells, l'element no marcat ha de ser nosaltres i l'element marcat ells. Doncs bé, tot això queda desmentit en el titular de la notícia per diverses raons. La primera es dedueix de la informació que rep el lector/lectora en llegir l'avanttítol: es parla de regular els enviaments de tropes. És comunament sabut que els catalans no en tenim, de tropes. Som tot simplement una comunitat autònoma sense exèrcit. La segona consisteix en el fet que el president del govern visita l'Academia de Infantería de Toledo, que cau fora dels Països Catalans, per la qual cosa sembla lògic que pel lloc (ciutat i lloc a visitar) el visitant no sigui el president Maragall. I, per acabar, en el subtítol surt Zapatero, l'element que faltava i que fa que tot quadri: El govern de què parla l'Avui és el govern espanyol.

També es interessant el lead de la notícia:

El govern central vol aprovar abans d'acabar l'any, molt probablement en l'últim consell de ministres del 2004, l'anunciada nova llei orgànica de la Defensa que ha de regular el control parlamentari dels enviaments de tropes a l'exterior, en compliment d'una de les promeses electorals més fermes de José Luis Rodríguez Zapatero, juntament amb la de retirar les tropes de l'Iraq.

El sintagma nominal que fa de subjecte de la quilomètrica frase és "El govern central". Així doncs, el govern espanyol.

Seguint la lógica discursiva ens trobem amb la dicotomia govern central/governs perifèrics, un dels quals és el govern de la Generalitat de Catalunya (juntament amb 16 més).