Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
4 de juny de 2004
 
   
El país veí a Flaix
Contrastant
 

 

 

El grup Flaix es pot considerar un dels pocs mitjans que considera la nació catalana en la seva totalitat com a referent. De fet, és una emissora en català, la llengua nacional dels Països Catalans i quan dóna la informació meteorològica sempre esmenta una població del País Valencià, de les Illes Balears i del Principat. Per si algú en tenia cap dubte, el seu fundador i propietari és Mikimoto, que no ofereix dubtes pel que fa a l'adscripció nacional.

No obstant això, sovint apareixen tics que no ajuden precisament a reflectir el marc dels Països Catalans en programes com ara La repassada i en comentaris aïllats dels seus locutors. El programa La repassada, com n'indica el nom, fa una repassada a les millors cançons de diferents països, entre els quals hi ha el Regne Unit, Holanda, Itàlia, Alemanya i França. Hom troba a faltar en aquesta llista Espanya, atès que és una emissora nacional i si s'hi inclou França (recordem que l'emissora emet en territoris catalans que estan sota administració francesa), no s'entén perquè, en canvi, no s'analitzen les cançons del país veí que és Espanya.

Un altre tic té a veure amb comentaris dels locutors que no ajuden a la normalització del marc nacional. En concret, em refereixo a un comentari d'un locutor de Flaix Bac, que presentant una cançó ha dit que "estava arrasant al país veí". Tenint en compte el marc nacional del Grup Flaix, el més natural és pensar que es referia a Espanya o França. En canvi, el locutor va afegir "que la cançó era la número 1 de totes les llistes de Portugal". En aquest cas, doncs, el locutor ha definit com el seu marc l'espanyol (atès que ben segurament no és gallec, ja que Galícia és l'altre país que té relacions de veïnatge amb Portugal).

El comentari del locutor demostra, un cop més, com és de difícil d'escapar del nacionalisme banal espanyol.