Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
20 de novembre de 2005
Novetats  
   
El recompte matemàtic d'una manifestació segons El Periódico de Catalunya, o qui pregunta ja respon
   
Contrastant
 

El 13 de novembre, l'endemà de la manifestació contra la LOE, El Periódico de Catalunya es qüestionava en la secció Pregunta del dia el següent:¿Quan hi haurà un mètode fiable per comptar els participants d'una manifestació?

Ben aviat, el 14 de novembre, és a dir, l'endemà, hi va trobar la solució. Veiem el text següent sota el titular "Com es calculen els assistents a una concentració":

La Delegació del Govern va xifrar en poc més de 400.000 els assistents a la manifestació contra la llei d'educació de dissabte a Madrid. La Comunitat de Madrid, en un milió i mig. I la cadena COPE, en dos milions. Malgrat que sembli mentida, en funció de les notables discrepàncies, el cert és que hi ha una fórmula per calcular quantes persones assisteixen a una manifestació. Es mesura la longitud i l'amplada de l'itinerari per obtenir els metres quadrats que poden ser ocupats després d'extreure la superfície del mobiliari urbà. Mitjançant l'observació visual, es calcula la mitjana de persones que hi ha per metre quadrat. La xifra d'assistents s'obté al multiplicar l'àrea ocupada per la mitjana de persones.

Per sort, EPC ha descobert el recompte matemàtic de les manifestacions. Benvingut al club. Ara només cal que l'apliqui en tots els casos, no només en aquells que per interessos ideològics li convé que hi hagi poca gent. Com hem dit en un altre article que hem dedicat a la manifestació contra la LOE, les manifestacions claus per veure si hi ha voluntat d'aplicar un recompte matemàtic en lloc de polític, són les manifestacions antiETA o les convocades contra el nacionalisme basc. Aleshores serà el moment de comprovar si l'interès per descobrir la veritat està per damunt de les raons d'estat.

Per cert, al text d'EPC només hi cal fer una precisió: el recompte de l'àrea ocupada no es fa abans de la manifestació, sinó després. Per una raó molt senzilla: l'àrea realment ocupada pels manifestants només es pot saber quan la manifestació ja està en marxa (més concretament, quan està en la seva fase final).