Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
22 d'abril de 2004
Novetats  
   
Els atemptats de Madrid: quan el seguidisme s'apodera d'un corresponsal de RFI (Radio France Info)
   
Acrimed
 
L'editorial internacional de març ofereix un exemple edificant del valor que té una crònica quan es casa amb la versió de les fonts oficials.

L'article s'intitula Qüestions madrilenyes i mereix que hom s'hi aturi.

Els primers resultats de les anàlisis de la pols de l'explosiu efectuades ahir al matí ens condueixen clarament a la signatura d'ETA". Ens ho diu un inspector dels serveis d'investigació de la zona metropolitana de Madrid, en convergència amb gairebé la totalitat de responsables polítics i de seguretat espanyols. Certament en aquesta fase de la investigació -i segons la fórmula habitual- s'imposa la màxima prudència.

Tanmateix, el que ve a continuació no en mostra gens, de prudència:

[...] El que resulta més frapant és la magnitud de l'atac: deu explosions successives i cinc més carregades que van poder ser neutralitzades. L'atac va ser programat per fer el màxim de víctimes possible, i persegueix deliberadament la recerca d'un terror generalitzat", afegeixen els investigadors. El juny de 1987 a Barcelona, ETA va realitzar una autèntica carnisseria al pàrquing subterrani d'un supermercat i va causar vint-i-un morts. Després ETA va multiplicar els atacs particularment sanguinaris, però normalment dirigits contra jutges, policies, periodistes i càrrecs electes locals. Aquesta recerca del terror generalitzat correspon -afegeixen moltes veus de la comunitat europea d'informació- a l'estratègia actual d'ETA, d'ençà que el Tribunal suprem espanyol va posar fora de la llei la seva ala política, Batasuna, per una decisió del 27 de març de 2003.

Era ETA, doncs, no hi ha dubte...

Després d'una presentació de la política feta per Aznar, el nostre corresponsal continua:

Quant a la hipòtesi de la confluència d'ETA amb altres organitzacions, ens remet a les coproduccions terroristes que havien estat especialment en voga en temps de la guerra freda.

Què se n'ha de concloure? No se sap. Cal entendre que ETA havia actuat sola? Vés a saber... Prosseguim:

En fi, i per no excloure cap pista, la hipòtesi islamista remet orgànicament als atemptats de Casablanca de maig de 2003, atemptats suïcides comesos per kamikazes, cosa que sempre constitueix una prova de feblesa logística. Les explosions de Madrid han necessitat una preparació minuciosa i el suport d'una infrastructura militar ramificada i perfectament immergida en la població. I tot i que darrerament s'han desmantellat a Espanya nombroses xarxes adormides, hom no veu per quina raó els islamistes han de disposar en aquest país d'una infrastructura millor que al Marroc.

Traieu-ne vosaltres mateixos les conclusions, o millor, deixem que els investigadors siguin qui les treguin:

En conseqüència, afegeixen els investigadors, tan sols ETA disposa avui a Espanya dels mitjans logístics necessaris per dur a la pràctica aquest terror generalitzat.

Actor inconscient o actor voluntari de la manipulació d'Estat? Vés a saber.