Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
14 de febrer de 2006
Novetats  
   
El tractament editorial de la suspensió cautelar de les activitats de Batasuna
   
Contrastant
 
El 17 de gener el jutge Grande-Marlaska va prolongar per dos anys la suspensió cautelar de les activitats de Batasuna. A continuació analitzarem els editorials que van comentar la decisió del jutge de l'Audiencia Nacional espanyola.

1. L'Avui

El dia 20 de gener l'Avui va titular l'editorial "Batasuna: cruïlla contradictòria". A partir d'aquest títol es desprèn que per a l'Avui la situació política respecte de l'esquerra abertzale és ambigua. D'una banda, hi ha la via judicial, que consisteix a aplicar la Llei de partits a Batasuna, i, d'altra banda, hi ha la via política, que consisteix a dialogar amb l'esquerra abertzale. Són, doncs, dues vies que entren clarament en contradicció.

El primer paràgraf és el següent:

El magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha renovat per dos anys la suspensió d'activitats de la il·legalitzada Batasuna, decretada l'any 2002, i ha ordenat la prohibició expressa del congrés que la formació abertzale havia convocat aquest dissabte. L'actuació de la justícia s'ha concretat després d'unes declaracions molt més ambigües del president del govern de l'Estat. José Luis Rodríguez Zapatero havia apel·lat prèviament al dret de reunió. Zapatero va afirmar que calia fer compatible la llei de partits amb "altres drets constitucionals". Compatibilitat difícil..., però, sigui com sigui, l'Audiència Nacional considera que per sobre de qualsevol consideració preval la il·legalització promoguda com a conseqüència d'una llei que també el PSOE va votar des de l'oposició.

L'Avui presenta les dues vies en aquest paràgraf: la judicial, defensada pel jutge de l'Audiencia Nacional espanyola, i la política, defensada pel president espanyol. I assenyala que s'ha imposat la via judicial en dir que "per damunt de qualsevol consideració" política s'imposa "la il·legalització" en aplicar la Llei de Partits, llei que va votar el PSOE quan era a l'oposició.

Tot seguit, l'Avui afirma que:

Però l'actuació del poder judicial xoca obertament amb la nova etapa política que ha obert l'executiu actual. El govern de Rodríguez Zapatero considera que, sense fer cap concessió, la denominada esquerra abertzale pot aprofundir en la via que va obrir Anoeta. Una via que implicaria l'alto el foc de l'organització terrorista ETA i que Batasuna prengués tot el protagonisme en les qüestions essencialment "polítiques". Els gestos que ha anat desplegant en els darrers mesos la força que lidera Arnaldo Otegi han suscitat una certa confiança en Rodríguez Zapatero, que, mantenint els aspectes bàsics de la política antiterrorista de José María Aznar, deixa un cert marge per a la negociació política. Aquesta convicció i l'estratègia que se'n deriva han provocat els atacs frontals del Partit Popular, que acusa Zapatero d'haver trencat el denominat "bloc constitucional".

El més destacat del paràgraf és la primera oració en què s'assenyala que hi ha una oposició entre l'acció de la justícia espanyola i la voluntat política del govern espanyol. Aquesta oposició s'explicita amb "xoca obertament". A més, segons l'Avui, Zapatero vol deixar "un cert marge per a la negociació política" amb Batasuna, tot i que "mantenint els aspectes bàsics de la política antiterrorrista de José María Aznar", perquè l'esquerra abertzale "ha anat desplegant" "gestos".

En la citació anterior l'Avui comenta que el president espanyol té una "certa confiança" en la possibilitat d'obrir una negociació política amb Batasuna. El tercer paràgraf reprèn aquesta idea:

Potser el president del govern de l'Estat és excessivament optimista i arrisca massa. Com ho són tots els que havien vaticinat una treva etarra imminent. Però la decisió de Zapatero es basa en uns fets innegables: Batasuna té la intenció de recuperar el seu protagonisme polític; ha aconseguit, malgrat totes les traves legals, representació indirecta al Parlament basc, i ETA, al mateix temps, ha deixat de matar i manté una activitat terrorista gairebé simbòlica.

L'Avui lliga la "certa confiança" del paràgraf anterior amb la idea que potser Zapatero "és excessivament optimista i arrisca massa". Tot i això, l'Avui remarca que hi ha dos "fets innegables": la voluntat de Batasuna d'actuar políticament i el fet que ETA ha deixat de matar i que ara fa atemptats simbòlics.

El tercer paràgraf continua així:

Sobre aquestes bases potser el govern central ha començat a estructurar una dinàmica excessiva, però és igualment evident que tot plegat significa un canvi al qual també cal respondre políticament. Mantenir sense representació institucional desenes de milers de bascos implica una anomalia que no es pot allargar. La llei de partits va suposar un error. I ara les seves conseqüències legals constitueixen un obstacle perquè Rodríguez Zapatero pugui anar fent els gestos de distensió que creu necessaris perquè ETA declari finalment una treva indefinida.

En primer lloc, cal remarcar tres paraules de la primera oració de la citació: potser, igualment i evident. Així, l'Avui utilitza l'adverbi potser que matisa l'afirmació que el govern espanyol està duent a terme una "dinàmica excessiva", l'adverbi igualment contraposa dues idees, la possible dinàmica excessiva plantejada pel govern espanyol i el canvi polític que s'ha produït a Euskadi, i l'adjectiu evident, que posa de manifest que el canvi que s'ha produït a Euskadi és clar. El text torna a mostrar la situació política contradictòria que es viu a hores d'ara.

El paràgraf acaba criticant la Llei de Partits, que qualifica d'error, atès que permet la manca de representació institucional dels ciutadans bascos que volen votar Batasuna, fet que "implica una anomalia que no es pot allargar". A més, l'Avui considera que la Llei de Partits representa "un obstacle" de cara a la negociació política entre el govern espanyol i l'esquerra abertzale.

L'editorial acaba de la manera següent:

El problema del govern del PSOE és que la seva estratègia actual contradiu obertament la que va mantenir des de l'oposició. Aleshores es va establir com una prioritat absoluta el pacte entre els dos grans partits de l'Estat. Ara Zapatero pren decisions que Mariano Rajoy rebutja amb contundència. El líder socialista es mou entre equilibris excessius que sovint el desborden. Però la seva opció és l'única que pot garantir el retorn de la normalitat a la vida política del País Basc i, per extensió, a l'espanyola.

L'Avui posa de manifest que la postura del PSOE respecte del'esquerra abertzale ha canviat i que aquest canvi suposa un "problema" per al "govern del PSOE" perquè és el contrari del que defensava quan era a l'oposició.

L'editorial acaba amb un crit a l'esperança: la negociació política amb l'esquerra abertzale (i la resta de partits bascos) és "l'única" opció que pot resoldre el conflicte basc.

En conclusió, l'Avui presenta una situació política ambigua, però acaba amb l'esperança que s'arribi a una solució política per al conflicte basc.

2. El Periódico de Catalunya

EPC titula "La prohibició de Batasuna". Es tracta, doncs, d'un títol merament descripció, sense que hi aparegui cap mena d'opinió. En la mateixa línia, el primer pàragraf de l'editorial també té un caire merament descriptiu:

L'Audiència Nacional va prohibir ahir el congrés de Batasuna que estava convocat per dissabte que ve i va prorrogar l'anterior suspensió de les seves activitats durant dos anys més. És l'aplicació directa de la sentència judicial que al seu dia va il.legalitzar Batasuna i les organitzacions sota les quals se'n pogués emparar la continuïtat.

En el segon paràgraf EPC opina que:

Encara que la llei sigui sempre la llei, a tot arreu l'habilitat jurídica n'ha sabut trobar interpretacions flexibles a vegades excepcionals. Això ha servit per fer justícia, però no mecànicament i al peu de la lletra, amb l'objectiu de no desatendre necessitats socials més àmplies. Ara, que s'esperava que Batasuna fes un tímid desmarcatge dels procediments violents o d'ETA, era una bona oportunitat per portar a terme un d'aquests esforços. En contra només hi havia la crispació partidista desplegada pel PP sobre aquest i altres temes.

La primera oració és clau per entendre el sentit de l'editorial: l'aplicació de la llei ha de ser prou flexible com per permetre lectures que s'adequïn a un determinat moment polític, sobretot quan pot fer que s'arregli un problema.

Així, tenim els adjectius flexibles i excepcionals. A continuació EPC afirma que Batasuna tenia alguna a dir, per la qual cosa calia fer un esforç. I, finalment, EPC relativitza la gent que hi havia en contra, ja que s'assenyala que només hi havia el PP. És clar, però, que el PP és el principal partit de l'oposició i que està fent molt de xivarri davant una possible negociació política amb l'esquerra abertzale, per la qual cosa no s'ha de menysprear.

I, en el tercer i darrer paràgraf, EPC fa tota una declaració d'intencions:

Batasuna té vetada com a tal la seva participació en la vida pública, però l'aposta per la normalitat de les persones que en formen la base social seria un factor importantíssim per aconseguir la pau a Euskadi. El congrés podia, potser, albergar-la. És una llàstima no haver trobat la fórmula.

Tot i que no critica la Llei de Partits, EPC aposta per la participació en la política de les persones que formen l'esquerra abertzale i es lamenta que no s'hagi sabut trobar "la fórmula" que permetés aquesta participació.

Per acabar, EPC conclou que "Es complirà la llei. No és segur que aquesta rigidesa sigui més important que acostar-nos a la pau". La conclusió deixa clar que EPC està en contra d'aplicar el rigor de la llei a l'esquerra abertzale en aquest moment històric. Així, defensa que per damunt de la llei hi ha la pau.

3. La Vanguardia

LV titula "Deseos y realidad". Aquest títol reflecteix una situació ambivalent. D'una banda, els deseos, és a dir, la negociació que porti a la pau a Euskadi, i d'altra, la realidad, l'aplicació de la llei que nega l'entitat política d'un dels negociadors, Batasuna. Com l'Avui, LV reflecteix la contradicció que es viu en aquest moment polític.

L'editorial comença dient que:

Como era previsible, el juez Grande-Marlaska prolongó ayer por dos años la suspensión de las actividades de Batasuna y, en consecuencia, prohibió su congreso convocado para el sábado. La discusión que los partidos democráticos han entablado en este agitado contexto ha puesto de relieve, sin embargo, un secreto a voces: el Gobierno está manteniendo contactos con la izquierda abertzale para impulsar un proceso de pacificación en Euskadi. Es obvio que el horizonte de la paz es muy deseado, pero la secreta manera con que el Gobierno ha puesto el rumbo a este horizonte empieza a convertirse en problema, máxime cuando las voluntades políticas no encajan del todo con la legislación vigente. Así parece demostrarlo el hecho de que tanto el fiscal general del Estado como el magistrado de la Audiencia Nacional han concluido que la ley no deja resquicios para gestos como tolerar que la ilegalizada Batasuna celebre un congreso. En este sentido, aunque con matices, la administración de justicia ha venido a dar la razón al PP.

El paràgraf comença amb una subordinada, "Como era previsible", en què LV assumeix com a natural i lògic el que s'afirma a l'oració principal: la prolongació de la il·legalització de Batasuna per part d'un jutge.

Tot seguit LV afirma que l'actitud del govern espanyol davant el congrés que havia de dur a terme Batasuna "ha puesto de relieve [...] un secreto a voces": que està tenint contactes amb l'esquerra abertzale de cara a un procés de pau. També diu que és obvi que la pau és un final molt desitjat. A continuació posa un però a la manera d'actuar de Zapatero: "la secreta manera" d'actuar "empieza a convertirse en un problema", sobretot perquè "las voluntades políticas no encajan del todo con la legislación vigente". Aquí cal remarcar que justament les negociacions en un context polític conflictiu sovint acaben superant les lleis, que s'han d'adaptar al nou context polític. A continuació, LV afirma que els membres de la justícia espanyola han conclòs que "la ley no deja resquicios para gestos" com deixar que se celebri el congrés de Batasuna. És interessant de remarcar el nom gestos, que evidencia una mostra de bona voluntat, en aquest cas per part del govern espanyol. Per acabar, el diari del Grupo Godó conclou que la justícia ha donat, "aunque con matices", la raó al PP.

En el segon paràgraf LV escriu que:

Es explicable la discreción informativa, puesto que la pacificación del País Vasco se trata de un objetivo delicadísimo que ha naufragado muchas veces, pero los repentinos cambios de valores no son tan digeribles. El presidente ha cambiado claramente de opinión sobre la ley de Partidos. Ayer, en el Congreso, el socialista Jáuregui -veterano en esta lid del terrorismo- justificó las palabras de Zapatero afirmando que esa ley no puede establecer prohibiciones sobre derechos individuales de las personas, "aunque hayan pertenecido a Batasuna". La opinión interesante, ciertamente, es más propia de un foro académico que de un debate político sobre una de las principales preocupaciones de la sociedad española: el terrorismo etarra, cuyo rastro de muerte y dolor es indecible.

El paràgraf comença tornant a fer referència a la manera com porta el govern espanyol els contactes amb l'esquerra abertzale. Si bé abans assenyala que "la secreta manera" de portar les coses pot convertir-se en un problema, ara afirma que "la discreción informativa" és explicable. En canvi, LV troba menys assumibles els canvis de valors ("los repentinos cambios de valores no son tan digeribles"). I n'explicita un: "El presidente ha cambiado claramente deopinión sobre la Ley de Partidos". El paràgraf acaba amb una reflexió de Ramón Jáuregui sobre els límits de l'esmentada Llei.

El darrer paràgraf comença amb una crítica al PP:

El popular Astarloa intentó desacreditar las intenciones de Zapatero afirmando que pretende desmantelar la ley de Partidos para "dar satisfacción a los terroristas" y "cambiar armas por naciones". No está legitimado el portavoz del PP para lanzar estos reproches. También el presidente Aznar, en el año 1998, pronunció palabras y realizó gestos muy concesivos hacia el entorno etarra; perseguía la paz, como ahora Zapatero. No es correcto denigrar los esfuerzos de un presidente que busca la paz, pero tampoco es correcto fomentar la opacidad: a estas alturas, y para prevenir precisamente las especulaciones, Zapatero debería iluminar si no toda la geografía de la negociación, al menos su filosofía básica.

L'editorial acaba criticant la manera d'actuar de Zapatero: "tampoco es correcto fomentar la opacidad" i proposant al president del govern espanyol que hauria d'il·luminar la filosofia bàsica de la negociació. Ara torna a sortir una qüestió en qualsevol negociació per solucionar un conflicte polític: fins a quin punt es pot fer públic un procés de negociació. En aquest sentit, blindar un procés de negociació implica que aquest procés en gran part sigui secret, es a dir, que no estigui exposat a llums i taquígrafs.

4. El Mundo

EM titula "Varapalo de la justicia a las tesis del Gobierno". Sens dubte, es tracta d'una dura crítica que es manifesta per l'ús de varapalo, que segons el DRAE vol dir, en un dels dos significats col·loquials, "Daño o quebranto que alguien recibe en sus intereses materiales o morales".

El primer paràgraf de l'editorial és el següent:

El auto del juez Fernando Grande-Marlaska en el que ordena la suspensión de las actividades de Batasuna durante otros dos años, incluido el congreso que los proetarras han convocado para el sábado 21, despeja "las dudas" jurídicas expuestas el día anterior por el fiscal general del Estado, Cándido Conde-Pumpido, dudas que ni siquiera fueron expresadas ayer por la Fiscalía de la Audiencia. En contra de las tesis del Gobierno, que enmarcaban la convocatoria en el derecho individual de los convocantes, Grande-Marlaska asegura que "dicho Congreso lo es de Batasuna como frente político-institucional de ETA" y que a pesar de que la formación fue ilegalizada por el Supremo, "sus dirigentes no se limitan a una actividad más o menos amparada en el libre ejercicio de la libertad de expresión, reunión o asociación, sino que preteden conformar un Congreso Político". El juez advierte al Gobierno vasco de que debe impedir su celebración en el lugar donde está convocado, un auditorio de Barakaldo, so pena de incurrir en un delito de desobediencia o de colaboración con organización terrorista.

El més significatiu del paràgraf és l'oració que comença amb "En contra de las tesis del Gobierno", que posa de manifest que l'opinió (i, per tant, la decisió) del jutge Grande-Marlaska no coincideix amb la que defensa el govern espanyol sobre la celebració del congrés de Batasuna.

En el segon paràgraf EM afirma que:

Antes de entrar a valorar las consecuencias políticas de la decisión, que las tiene y son bastante trascendentes, hay que celebrar que un juez decida por fin tomar cartas en el escándalo que supone que una formación declarada ilegal por identificarse con una banda terrorista siga desarrollando sus actividades como si tal cosa. Porque Grande-Marlaska no se limita a prohibir el congreso del sábado, sino que ordena la clausura de las sedes todavía abiertas y de su página web.

EM remarca que la decisió judicial té conseqüències polítiques força transcendents i que cal celebrar que per fi un jutge acabi amb l'escàndol que suposa que Batasuna continuï activa políticament malgrat la il·legalització. En aquest sentit, cal destacar l'ús de celebrar, por fin i escándalo que marquen el context discursiu d'EM sobre la celebració del congrés de Batusuna i, més genèricament, sobre la il·legalització de Batasuna. A més, s'ha d'assenyalar que EM està d'acord amb la decisió que ha pres Grande-Marlaska.

A continuació reproduïm el tercer paràgraf de l'editorial:

La decisión del juez de la Audiencia es importante porque de alguna forma viene a dar un varapalo, con la ley en la mano, al giro dado por el presidente del Gobierno a la política antiterrorista.Zapatero ha optado por consentir la libre actuación del entorno proetarra -incluso las actividades orgánicas de Batasuna- con el aparente fin de que ello facilite las cosas para un hipotético "proceso de paz". Durante las últimas semanas, tanto el presidente como la dirección del PSOE han repetido por activa y por pasiva que Otegi y compañía tenían derecho a reunirse, mientras el Gobierno y el fiscal -que no lo hizo hasta última hora y forzado por el Supremo y la opinión pública- renunciaban a utilizar los recursos de los que disponían para impedir el congreso de Batasuna. Zapatero llegó a calificar la Ley de Partidos como "restrictiva" y "difícil de aplicar". Dirigentes socialistas llegaron incluso a acusar al PP de no querer la paz por solicitar la prohibición del acto.

EM afirma que la decisió del jutge suposa un varapalo per al govern espanyol, és a dir, deixa en evidència al govern de Zapatero. A més a més, EM critica el canvi de política antiterrorista que es posa de manifest, sobretot, pel canvi d'opinió respecte de la Llei de Partits. Així, EM remarca que Zapatero la va titllar de restrictiva i de difícil de aplicar. EM utilitza en l'expressió d'aquestes idees paraules com renunciaban i impedir. A la darrera oració, el connector incluso i l'infinitiu acusar palesen que EM no està d'acord amb el fet que el PSOE digui que el PP no vol la pau perquè sol·licita la prohibició del congrés de Batasuna.

Així arribem al darrer paràgraf:

Pues bien. El juez de la Audiencia Nacional, en aplicación de la Ley, ha quitado la razón a Zapatero y al PSOE, y se la ha dado al PP. Que el Gobierno y la dirección socialista saludaran ayer con júbilo la decisión de Grande-Marlaska como un triunfo del Estado de Derecho, después de haber argumentado en sentido contrario o no haber puesto nada de su parte por impulsar la acción de la Justicia, es un sarcasmo que no puede engañar a nadie.

El primer que cal remarcar és l'ús de la majúscula de la paraula Ley, que serveix per deixar en evidència a Zapatero i al PSOE i per destacar l'actitud del PP, a qui, segons EM, el jutge de l'Audiencia Nacional espanyola ha donat la raó. Tot seguit, critica el govern espanyol i els dirigents del PSOE per saludar la decisió del jutge com un triomf de l'Estat de dret i qualifica aquesta felicitació com un sarcasmo.

En definitiva, EM critica durament la postura del govern espanyol davant el congrés de Batasuna i elogia la decisió del jutge Grande-Marlaska de prohibir-lo.

5. El País

EP titula "Desafío inaceptable". És, doncs, un títol contundent contra la celebració del congrés de Batasuna.

L'editorial comença fent les reflexions següents:

Los antiguos cuadros y ex militantes de Batasuna se han equivocado de medio a medio si pretendían saltarse a la torera la disolución judicial del partido, convocando con el mayor descaro y acompañamiento de trompetería un congreso o asamblea, de naturaleza claramente orgánica, para el día 21 en Barakaldo (Vizcaya), sin que las alarmas de Estado de derecho -especialmente, las judiciales- saltaran de inmediato. Esa convocatoria, presentada como una reafirmación de un partido que fue disuelto por su complementariedad política respecto de ETA, constituía un desafío imposible de aceptar.

L'editorial és dur amb Batasuna. El lèxic n'és un prova: "se han equivocado", "saltarse a la torera" i "el mayor descaro". També hi ha un elogi de l'Estat de dret, com es pot veure a "sin que las alarmas del Estado de derecho [...] saltaran de inmediato". I acaba el fragment amb "un desafío imposible de aceptar". És a dir, l'Estat de dret espanyol, representat en primer lloc per la justícia, no podia permetre el congrés de Batasuna.

El segon paràgraf és el següent:

Una de las vías posibles para cerrar el paso a los autoproclamados representantes y responsables de Batasuna, empeñados en seguir actuando como si nada hubiera cambiado tras la sentencia de ilegalización dictada por el Tribunal Supremo en marzo de 2003, era una nueva suspensión cautelar de las actividades del partido, dentro del proceso penal por pertenencia a ETA abierto por el juez Garzón en 2002 a varios de sus dirigentes de entonces. Otra, la actuación de oficio, y no a instancias del fiscal o del Gobierno, del propio Tribunal Supremo para asegurar, en trámite de ejecución de sentencia, que se cumplen sus efectos, el primero de los cuales es el cese de actividades del partido disuelto, como establece el artículo 12.2 de la Ley de Partidos.

Segons EP, l'Estat de dret espanyol tenia dues possibilitats a l'hora d'actuar: d'una banda, suspendre novament de manera cautelar les activitats de Batasuna i, d'altra, que el Tribunal Suprem espanyol actués per fer complir la sentència que va dictar contra Batasuna. Finalment, va intervenir un jutge de l'Audiencia Nacional, que va optar per la primera possibilitat.

Pel que fa als dirigents de Batasuna, diu que estan empeñados en dur una activitat política normal. L'ús de l'adjectiu empeñados evidencia que aquesta activitat no agrada a EP.

I EP acaba amb el paràgraf següent:

A falta de argumentos, los representantes legales de Batasuna sólo han podido recurrir a maniobras dilatorias, intentando recusar al juez y querellándose contra él por prevaricación; o alegando la vulneración de los derechos cívicos y políticos de los convocantes, con manifiesto olvido de que esos derechos sólo podrían tener amparo de ejercerse al margen y no bajo la cobertura de un partido ilegalizado. La provocación como forma de imponer una legalización por la vía de los hechos ha encontrado una rotunda respuesta judicial.

La citació comença amb una crítica a l'actuació dels advocats de Batasuna i acaba amb una oració de la qual cal remarcar provocación. Si EP abans havia considerat que la celebració del congrés de Batasuna abans era un desafío, ara la considera una provocación. Si en un primer moment l'actuació de Batasuna era un repte, ara genera un rebuig. A més, l'editorial finalitza considerant que l'actuació judicial era una "rotunda respuesta".

En conclusió, EP està radicalment en contra de la celebració del Congrés, desacredita els dirigents de Batasuna i assumeix com a pròpia la decisió del jutge Grande-Marlaska.

6. El Punt

El Punt no dedica cap editorial al cas.

7. Conclusió

El fet més remarcable després de llegir els editorials analitzats és evident: la diferència de tractament que fan els diaris catalans i els espanyols. Així, en graus diversos, els diaris catalans no s'oposen frontalment a la celebració del congrés de Batasuna, fins i tot EPC considera que s'hauria hagut de dur a terme. En canvi, els diaris espanyols s'oposen radicalment a la celebració de l'esmentat congrés. Un, EM, critica l'actuació del govern espanyol en l'assumpte, mentre que l'altre, EP, critica Batasuna. Tots dos coincideixen, però, en l'elogi a l'actuació de la justícia espanyola i, per extensió, de l'Estat de Dret espanyol.

També cal remarcar que la línia editorial dels diaris catalans respecte de Batasuna ha variat respecte temps enrere. En aquest sentit, cal assenyalar sobretot el canvi de línia editorial d'EPC. Després d'un període d'extrema duresa amb l'esquerra abertzale, ara aposta pel diàleg amb Batasuna.