Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
28 d'abril de 2005
Novetats  
   
L'enigma d'EHAK segons El Periódico de Catalunya
   
Contrastant
 

En un article d'El Periódico de Catalunya titulat "L'enigma d'EHAK" del dia 20 d'abril de 2005, trobem el destacat "Currículums desconeguts". Cal deixar ben clar que quan el destacat fa referència al fet que són desconeguts per a l'elit periodística, no pas per als lectores i les lectores. Perquè ls lectors i les lectores de diaris desconeixen gairebé tots els currículums vitae dels polítics. I no sembla que passi res.

El text de l'article diu el següent:

EHAK no ha aportat ni edats ni professions dels seus nou candidats ("hi ha de tot", apunta Erauskin), fet que ha despertat sospites que poguessin córrer posicions cap avall en les llistes. La versió oficial és que ocuparan els escons les persones elegides, si no hi renuncien per motius personals.
Les úniques dades conegudes corresponen a les tres caps de llista. Nekane Erauskin, de 44 anys, va néixer al poble guipuscoà d'Arama. És infermera de professió, però la major part de la seva vida laboral va estar alliberada pel sindicat LAB, pertanyent a l'esquerra abertzale, encara que fa un any se'n va desfer. Maite Aranburu, de 28 anys i electa per Biscaia, és la més jove de la Cambra. Llicenciada en Comunicació Audiovisual, va arribar a treballar a Europa Press, i ara gestiona la pàgina web de LAB. I el tercer i últim rostre conegut és el de Karmele Berasategi, que es va presentar per Àlaba; de 58 anys, està prejubilada de Telefónica i intenta aprendre euskera, i per això s'ha limitat a llegir els comunicats en castellà.

Volem comentar dues informacions sobre les diputades d'EHAK. En primer lloc, se'ns diu que Maite Aranbaru "va arribar a treballar a Europa Press. És remarcable l'ús de la perífrasi verbal "va arribar a treballar", a partir de la qual s'infereix que aquest fet sembla estrany. I, en segon lloc, s'afirma que Karmele Berasategi "intenta aprendre euskera". No se'ns diu, doncs, que Berasategi aprèn euskera sinó que l'intenta aprendre, com si aquesta diputada tingués una dificultat especialment per aconseguir aprendre eskuera. Sembla que no arribarà a aprendre'l o que li costarà força.

Amb aquestes dues citacions volem remarcar que la presentació que es fa de les diputades és negativa tot i que discursivament no s'utilitzi un lèxic negatiu.