Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
26 d'octubre de 2003
Novetats  
   
L'enquesta del Govern basc sobre el pla Ibarretxe: entre la no-notícia i l'esbiaixament
   
Contrastant
  El 17 d'octubre el govern basc va donar a conèixer els resultats d'una enquesta feta pel Gabinet de Prospecció Sociológica, organisme que depèn de la conselleria de Presidencia.

La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i El Mundo van considerar que no es tractava d'una informació interessant per als seus lectors i no la van publicar. És a dir, per a aquests diaris no era una notícia. Cal assenyalar, però, que La Vanguardia Digital i www.elmundo.es n'informaren el dia anterior.

En canvi, l'Avui, El País i l'ABC oferiren, donant-li més o menys importància, la notícia sobre l'enquesta. Si deixem de banda l'Avui, que en fa una referència molt breu (84 paraules) i basant-se en uns pocs resultats, cal remarcar que El País i l'ABC no es limiten a oferir els resultats, sinó que els interpreten, sobretot l'ABC.

A l'hora d'informar sobre els resultats, ABC i EP fan una lectura esbiaxiada d'una de les preguntes del qüestionari. Veiem què diuen aquests diaris:

Más de la mitad de los vascos dice prestar poca o ninguna atención al plan Ibarretxe (titular d'ABC)

Por otro lado, [es curioso y significativo] que, tras un año en los medios de comunicación, el 83 por ciento de los encuestados afirma tener conocimiento de su propuesta, pero sólo el 44 por ciento reconoce haberle prestado mucha o bastante atención, frente a un 54 por ciento que confiesa que poca o ninguna. (ABC)

Los vascos oyen hablar del plan Ibarretxe, pero no le hacen mucho caso. Pese a ello, se muestran de acuerdo con su contenido y con la celebración de un referéndum y creen que el Gobierno central debe respetar su resultado. (lead d'EP)

El 83% de los entrevistados ha oído hablar de ella [el pla Ibarretxe], pero el 54% admite que le ha prestado "poca" o "ninguna" atención. (EP)

És a dir, segons aquests diaris espanyols, els enquestats o "los vascos" no fan cas del pla Ibarretxe. Aquesta conclusió es dedueix a partir d'una resposta de l'enquesta. Tanmateix, es tracta d'una lectura clarament esbiaixada. La pregunta que es va presentar als enquestats estava formulada de la manera següent: "¿Què grado de atención ha prestado a las noticias en torno a esa propuesta [pla Ibarretxe]?" i forma part de l'apartat "Atención prestada a las noticias relacionadas con el tema [pla Ibarretxe]". Així doncs, la resposta té a veure amb l'interès per les notícies que ha generat el pla Ibarretxe, no pas sobre l'interès o el grau de coneixement del pla Ibarretxe.

A més, és interessant de remarcar l'espai que li dedica l'ABC, molt superior a la resta. Però, bàsicament, no es dedica a informar de la notícia, sinó que es dedica a opinar sobre els resultats i a fer una interpretació de les intencions del govern basc:

A pesar de la crispación que el plan ha generado, los datos de la encuesta son tan favorables que sonrojarían a cualquier político, sino fuera por el dirigismo y los términos escogidos para las preguntas. Así, por ejemplo, la encuesta, elaborada a través de 1.000 entrevistas telefónicas realizadas al tercer día de que el lendakari presentara su propuesta al Parlamento, gira en torno al "nuevo pacto político para la convivencia", y no menciona su principal reivindicación de un estatus de "libre adhesión a España", ni la propuesta de reforma del actual marco jurídico. Es más, no habla de ruptura, ni de Estatuto -al que no se cita-, ni tampoco de soberanía, sino de "desarrollo del autogobierno".

Certament, els enunciats de les preguntes no fan cap referència explícita a l'estatus de lliure adhesió a l'estat espanyol ni a la reforma de l'actual marc jurídic ni a l'Estatut. Si bé no es fa cap referència a l'estatus de lliure associació, les dues darreres idees estan implícites en la pregunta "Más concretamente, sobre el desarrollo del autogobierno, en la propuesta se plantean nuevas competencias. Le voy a leer a continuación algunas de ellas. Dígame, por favor, si le parecen a Ud. bien o mal.". Aquesta pregunta té els ítems següents a contestar: "disponer de un poder judicial propio", "que las instituciones vascas tengan capacidad para convocar un referéndum", "el reconocimiento de la doble nacionalidad vasca y española", "que el País Vasco tenga voz propia en Europa y en el mundo", "gestión autónoma de la Seguridad Social en un marco de solidaridad con el estado", "disponer de selecciones deportivas nacionales vascas", "disponer de las competencias en las relaciones laborales", "gestionar en exclusiva nuestros recursos naturales e infraestructuras", "estrechar las relaciones entre la CAPV y Navarra si así lo quisieran los navarros y navarras" i "intensificar la cooperación transfronteriza con el País Vasco francés".

A més, a l'apartat D, dedicat a l'autogovern, i amb l'encapçalament "Consecuencias de un mayor autogobierno", es formulen aquestes dues preguntes: "¿Cree Ud. que un mayor autogobierno del País Vasco favorecería o perjudicaría a la economía vasca?" i "¿Y favorecería o perjudicaría el funcionamiento de servicios públicos tales como la sanidad, educación, accesibilidad a una vivienda, lucha contra la pobreza, etc.?". Per tant, és clar que el qüestionari planteja clarament que el pla Ibarretxe supera "el actual marco jurídico" i l'Estatut.

Pel que fa a la ruptura amb Espanya i a la soberanía, ja vam assenyalar a Consideracions discursives sobre el pla Ibarretxe que la proposta del lehendakari consisteix que els bascos i les basques decideixin lliurement de ser espanyols i espanyoles.

Per acabar, volem comentar el primer paràgraf de la noticia de l'ABC:

El PP y el PSE-EE criticaron con dureza los datos de una encuesta sobre el plan Ibarretxe que, según denunciaron, el Ejecutivo vasco ha hecho a su medida. De ella se desprende que el 63% de los vascos ve "bien" la propuesta del lendakari, y que un 81 por ciento respalda que el nuevo pacto político que propugna Ibarretxe sea ratificado en referéndum.

Resulta estrany, des d'un punt de vista lògic, que aparegui primer la crítica als resultats que els resultats.