Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
16 de maig de 2004
Novetats  
   
La xifra d'assistents a la Feria de Abrilde la FECAC ha perdut ressò mediàtic
   
Contrastant
 
Potser ja ha arribat el moment que la carta blanca que tenia la FECAC a l'hora de calcular el nombre de visitants de la Feria de Abril hagi passat a la història. Sens dubte, seria un bon senyal. Indicaria que la premsa ha deixat de publicar unes xifres d'assistència que estan fora de la realitat: com poden anar de 2.500.000 a 3.000.000 de visitants a la Feria en nou dies i escaig tenint en compte que les tardes-nits de dilluns a dijous són laborables i que sempre hi ha algun dia que el temps no acompanya?

Com veurem, enguany la repercussió de la xifra d'assistents ha estat nul·la ja que en menor o major grau ha estat qüestionada o bé els diaris no l'han publicada. Així, el 10 de maig de 2004 La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i El Punt van qüestionat el nombre d'assistents, mentre que l'Avui, El Mundo i El País no el van recollir.

1. El Periódico de Catalunya

El dia 1 de maig trobem aquest paràgraf:

Milers de catalans (els organitzadors han parlat altres anys de dos milions de visites, una xifra potser exagerada) es tornaran a donar cita al reial, que aquest any ocupa una extensió de gairebé 33.000 metres quadrats i té 42 casetes. La meitat d'aquestes són les de les diferents agrupacions que formen la FECAC. La resta pertanyen a partits polítics, empreses i serveis d'emergència.

El periodista qualifica de "xifra potser exagerada" la xifra de "dos milions de visites". De fet, es queda curt, perquè la FECAC sempre ha parlat de dos milions i mig o de tres milions de visitants o de persones, en un llenguatge clarament ambigu.

Així doncs, EPC, diari que sempre havia assumit la xifra que oferia la FECAC, se'n desmarcava.

El 10 de maig, en fer referència als assistents a la Feria segons la FECAC, titula "La FECAC diu que aquest any també hi ha hagut 2,5 milions de visitants tot i el mal temps". El titular es distancia clarament de la xifra de la FECAC: el diari no assumeix la xifra ("La FECAC diu"), la utilització de també i l'ús de la subordinada concessiva que relativitza la xifra de la font.

En el cos de la notícia apareix la citació el següent:

El mal temps, la coincidència de l'1 de maig amb dissabte, que va restar un dia festiu, i la fluxia asistència entre setmana -que contrasta amb el ple dels dissabtes- no a impedir que la FECAC digués ahir que el reial va rebre un any més 2,5 milions de visites.

En el cos de la notícia, la persona que escriu el text enumera les raons que no feien creïble la xifra oferta per la FECAC utilitza l'expressió "no va impedir" en què es manifesta un clar distanciament respecte de la xifra que ofereix la FECAC.

2. La Vanguardia

LV titula "La Feria de Abril combina las ayudas públicas con el negocio" de manera que en el titular no hi ha cap referència a la xifra d'assistents.

Tot i això, el diari fa un destacat on parla de la xifra d'assistents:

La 33.ª edición concluyó ayer con 2,5 millones de visitantes, según la Fecac, una cifra que se ha demostrado imposible

S'ha de remarcar que el diari no assumeix la xifra que proporciona la FECAC sinó que qui assumeix la xifra és la font informativa, la FECAC. De fet, LV critica obertament la xifra de dos milions i mig de visitants, com ho també en el cos de la notícia:

La Fecac estima que durante estos diez días cerca de dos millones y medio de personas han visitado la fiesta, instalada por último año en la Nova Mar Bella. Hace tres años, el colectivo Contrastant demostró que la cifra de asistentes más creíble se sitúa en torno al medio millón. Desde entonces no ha habido grandes cambios en el Real.

LV nega credibilitat a la xifra de la FECAC dient que "se ha demostrado que es imposible" i al·ludint a l'estudi fet per CONTRASTANT el 2002. Així, el periodista fa referència a l'estudi que vam fer el 2002, estudi que segons LV "demostró que la cifra de asistentes más creíble se sitúa en torno al medio millón". Per arrodonir l'argument, el periodista assenyalar que d'ençà de l'estudi res no ha canviat.

Hi ha, però, més tocs a la FECAC a LV d'aquell dia. A la primera pàgina de Vivir en Barcelona, apareix el quadre següent:

Las cuatro efes
Asistencia a los distintos actos celebrados ayer
FÒRUM 16.000
FÚTBOL (Espanyol-Deportivo) 40.300
FÓRMULA 1 108.000
FERIA DE ABRIL 500.000*

* Cifra del todo imposible, según Contrastant.net

Mitjançant aquest quadre, LV nega tota credibilitat a la xifra d'assistents a la Feria diumenge que ofereix la FECAC. Tot i que remeten a CONTRASTANT, el sintagma utilitzat és molt dur: "del todo imposible".

Però encara hi ha més. A la portada del diari hi ha un gràfic amb els "asistentes a los actos masivos celebrados ayer" on es fa referència al Fòrum, a la carrera de Fórmula 1 i al partit de l'Espanyol. No apareix, doncs, la xifra de la Feria. Aquesta omissió, evidentment, està relacionada amb el fet que LV no es creu la xifra que ofereix la FECAC.

3. El Punt

El Punt construeix el titular a partir de la xifra d'assistents per mostrar que n'hi ha hagut menys que altres anys: "La Fira d'Abril s'acomiada amb una davallada del nombre de visitants".

A l'endradeta hi insisteix:

La Fira d'Abril de Catalunya va acabar ahir. L'organització admet una davallada del nombre de visitants, que atribueix al fet que hi ha hagut un dia menys, dels de major activitat, que en anys anteriors perquè va coincidir el Primer de Maig amb el primer dissabte de fira.

A continuació, en el cos de la notícia escriu que:

La FECAC va establir en dos milions i mig el nombre de visitants, mig milió menys que l'any passat. Les quantitats, en qualsevol cas, han d'agafar-se amb pinzes: en les edicions de 2001 i 2002, el col·lectiu Contrastant va quantificar l'afluència de públic a l'entorn del mig milió, mentre que els organitzadors parlaven de tres milions de visitants. Més enllà dels números, però, l'organització admet una davallada del nombre de públic, que atribueix al fet que "hi ha hagut un dia menys, dels considerats de gran activitat, perquè va coincidir el Primer de Maig amb un dissabte, mentre que en edicions anteriors, al caure entre setmana, el dia anterior a la nit sempre hi havia una gran presència de públic", segons va explicar en un comunicat. García Prieto hi afegeix el factor meteorològic: "El temps també ha influït. Dilluns, dimarts i dimecres va fer un temps una mica ximple i feia bastant fred a la fira", va dir.

Com en el cas de LV, El Punt esmenta els estudis de CONTRASTANT i qüestiona la validesa de la xifra oferta per la FECAC: "Les quantitats, en qualsevol cas, han d'agafar-se amb pinces". Posteriorment, El Punt assenyala que la FECAC assumeix una pèrdua de visitants en un comunicat i García Prieto explica la importància del factor meteorològic en el pèrdua de visitants.

El Punt, doncs, qüestiona la xifra de dos milions i mig de visitants.

4. El Mundo

No ofereix cap notícia sobre la Feria.

5. Avui

No ofereix cap notícia sobre la Feria.

6. El País

EP dedica una notícia breu a la portada de la secció Cataluña i, en pàgines interiors, dedica una notícia llarga a la Feria titulada "El Gobierno de CiU comprometió ayudas a la Feria hasta 2005" i li dedica un article d'opinió ("Una romería laica", de Javier Pérez Andújar).

Tanmateix, en cap moment esmenta cap xifra d'assistents.

7. Conclusió

Enguany, la FECAC no ha aconseguit que cap diari assumís la seva xifra d'assistents. Cal remarcar que es tracta d'un fet sense precedents.

Creiem que ha arribat el moment que la FECAC ofereixi les dades del seu recompte. Així podria demostrar fefaentment que a la Feria hi van dos milions i mig o més de visitants.