Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Una nit molt llarga
Jordi Rovira
  CAPÇALERA
   
 

La nit del 21 al 22 de novembre, quan ETA va assassinar Ernest Lluch, es recordarà per la polèmica que va envoltar la cobertura de la notícia que va donar TV3. Malgrat haver estat la primera cadena en anunciar l’atemptat (Josep Puigbó va donar en primícia el primer flaix informatiu en el programa «Àgora» del Canal 33 a les 0.15 hores, i tres minuts després, TV3 tallava el programa «La Cosa Nostra» per informar de l’atemptat). La televisió catalana va prosseguir després amb l’emissió del xou d’Andreu Buenafuente (que excepcionalment aquella setmana s’emetia en diferit, fet que els teleespectadors ignoraven) per després posar una bateria d’anuncis i una pel·lícula, paradoxalment d’humor negre. Els serveis informatius de TV3 no van tomar a informar fins a la 1.07 h en un altre avanç informatiu. Finalment, al voltant de les dues de la matinada, va tenir lloc el TN nit amb imatges de Jordi Pujol arribant a casa de la víctima. Aquests fets van provocar la dimissió de Josep Maria Torrent, cap d’informatius de l’emissora, qui el dia després va qualificar de «digne» i de «bastant explícita» la cobertura de la notícia.

Mentre a Sant Joan Despí passava tot allò, Tele 5 va aprofitar que «Crónicas Marcianas» sí que s’emetia en directe per canviar el format: del programa i volcar-se exclusivament en la noticia. Les connexions amb la redacció de la cadena (coordinada per Montserrat Domínguez) i una sèrie de connexions telefòniques amb una sèrie de reaccions, van completar la millor de les cobertures que es va donar aquella nit, segons els crítics televisius. Antena 3 va dedicar-hi bona part del noticiari, TVE va cobrir la noticia en un avanç i en el noticiari nocturn i BTV va interrompre la seva programació per informar des del lloc dels fets. Totes tres cadenes van cobrir la informació sense problemes greus.

La cobertura de TV3 va provocar les critiques del Consell Audiovisual de Catalunya («No va estar al nivell de diligència que cal esperar d’una televisió pública») i del Sindicat de Periodistes de Catalunya («Va cobrir tard i malament l’assassinat d'Ernest Lluch, un dels esdeveniments polítics, ciutadans i humans més greus que hem viscut en tota la història de la nostra televisió»). Als comunicats d’aquestes institucions, s’hi varen sumar, entre d’altres, les crítiques dels mateixos treballadors dels serveis informatius. En el camp radiofònic, l’emissora que va donar una millor cobertura informativa va ser Catalunya Ràdio, un dels primers mitjans en donar la noticia (a les 0.17h) El periodista Jordi Basté va adaptar el format del seu programa esportiu «No ho diguis a ningú» per informar de l’assassinat. Cal recordar els forts vincles d'Ernest Lluch amb el F.C. Barcelona. Malgrat la desorganització de TV3 aquella nit, la cadena ha passat amb nota alta la cobertura dels atemptats que ETA va perpetrar en les setmanes següents.