Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
17 de març
Novetats  
   
Mentides
Isabel-Clara Simó
  Avui, 15-3-02
 

Luis Alberto de Cuenca, que és secretari d'Estat de Cultura -un càrrec del qual ho ignoro tot; no sé si també ho ignora el seu titular-, ha fet una enquesta sobre la lectura que afecta els qui tenim passaport espanyol, que, si no vaig errada, som 40 milions de persones. No cal que digui que ningú no diem la veritat en aquesta mena d'ocasions; si ens ho pregunten, contestem que llegim tot el dia, i el poc temps lliure que aleshores ens queda el dediquem a la música simfònica; si encara sobra temps, confessem espontàniament que veiem documentals d'animals per la televisió i som aficionats a l'astronomia, a més d'estar al dia en arqueologia egípcia. Els sociòlegs ho saben, que mentim, i que dediquem molt més temps del que volem reconèixer a la teleporqueria, a criticar el proïsme i a fer cua per veure una pel·lícula inconfessable. Tot i això, les enquestes marquen tendències, no hi ha dubte, i el senyor Cuenca ha tingut l'amabilitat de posar al nostre abast el resultat de les seves indagacions.

Diu que el 36% de la població llegeix un llibre a la setmana, proporció magnífica que penso usar en contra dels nostres estimats editors, perquè significa que els ciutadans espanyols llegeixen 748.800.000 llibres a l'any i que, per tant, ells, els editors, són uns autèntics potentats; significa també que els escriptors venem una quantitat desorbitada de llibres que no cobrem, fet irritant que em disgusta d'allò més; encara que dividíssim aquesta orgiàstica quantitat per cinc -un llibre el pot llegir més d'una persona-, són 149.760.000 llibres. Cuenca afegeix, tot cofoi, que dos de cada tres espanyols llegeixen el diari; fets els càlculs corresponents i dividint per cinc resulta que cada dia es venen 5.300.000 exemplars de diaris, quantitat que, per més tiratges que sumi, no em surt. Cuenca, però, no ha estudiat a la seva sorprenent esquesta per què la mitjana de tiratge de llibres en català i en espanyol és la mateixa, fet intrigant, ja que el mercat en espanyol és de 300 milions i el català de 10. D'aquest misteri impenetrable Cuenca no ens n'ofereix cap explicació.

Molt em sembla que mentre perpetraven plans d'estudi indefensables, els responsables de la cultura espanyola anaven obeint la consigna aznariana de l'optimisme desbordant. Una cosa així com el imperio hacia Dios, que era una pura exageració.